Home » Problemele de pe front provoacă demisii la Kiev

Problemele de pe front provoacă demisii la Kiev

by Gabriela Taranu

În revista americană Time a apărut o descriere în detaliu despre starea de spirit din anturajul lui Zelenski pe baza interviurilor cu președintele ucrainean și membrii echipei sale. Iarna, din cauza situației dificile de pe front, pot apărea schimbări semnificative în conducerea Ucrainei, prognozează săptămânalul Time de luni, 30 octombrie, cu referire la surse din anturajul președintelui Volodmir Zelenski.

Potrivit publicației, unul dintre miniștri și unul dintre generalii de rang înalt vor fi revocați din posturi, urmând să fie acuzați de responsabilitatea pentru „progresul lent pe front” în timpul contraofensivei. Materialul amplu al Time se bazează pe interviuri cu Zelenski însuși, membri ai echipei sale, precum și surse anonime apropiate președintelui ucrainean. O parte semnificativă a articolului este dedicată „oboselii” de război ale unor aliați ai Ucrainei.

„Cel mai rău este că o parte a lumii este obișnuită cu războiul din Ucraina”, a recunoscut însuși președintele ucrainean pentru Time. Dar, după cum scrie Time, Zelenski încă respinge posibilitatea unor discuții de pace cu Rusia, explicând că orice compromis nu va face decât să „lase această rană deschisă generațiilor viitoare”.

Un interlocutor Time din echipa președintelui a menționat că liderul de la Kiev crede neclintit în victoria completă a Ucrainei și, prin aceasta, „se înșală pe sine însuși”. “Însă nu avem opțiuni. Nu câștigăm. Dar încearcă să-i spui asta”, l-a citat publicația pe intervievatul său.

Totodată, președintele Zelenski insistă că, dacă Rusia nu este oprită în Ucraina, războiul se va răspândi în afara țării. „Al treilea război mondial poate începe în Ucraina, poate continua în Israel, se poate muta de acolo în Asia și apoi poate exploda în altă parte”, a spus Zelensky pentru Time.

Trei oficiali de rang înalt responsabili cu pregătirea infrastructurii ucrainene pentru perioada iernii au recunoscut pentru Time, că întreruperile de curent din iarna viitoare vor fi probabil mai grave. “Anul trecut, oamenii au dat vina pe ruși. De data aceasta, ne vor învinovăți că nu am făcut suficient pentru a ne pregăti”, argumentează unul dintre interlocutorii revistei.

O altă problemă gravă a Ucrainei, care afectează războiul, Time numește corupția. În ajunul vizitei lui Zelenski la Washington, Casa Albă a pregătit o listă de reforme anticorupție pe care Kievul trebuie să le implementeze. “Acestea nu au fost propuneri. Acestea au fost condiții”, le-a descris consilierul lui Zelenski.

Pentru a înlătura îngrijorarea Washingtonului, președintele Ucrainei a făcut mai mulți pași radicali, inclusiv demiterea ministrului Apărării Alexei Reznikov din cauza corupției din departamentul său. Însă în ciuda presiunilor din partea conducerii țării, nu există certitudine că se poate face față corupției, scrie Time. Un consilier de rang înalt al lui Zelenski a spus într-o conversație cu publicația că „oamenii fură de parcă nu ar exista mâine”, corupția rămânând una din principalele probleme cu care se confruntă Ucraina.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!