Home » Acuze la adresa Moscovei „de cumpărarea voturilor” la alegerile locale din Republica Moldova

Acuze la adresa Moscovei „de cumpărarea voturilor” la alegerile locale din Republica Moldova

by Gabriela Taranu

La 5 noiembrie 2023 în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale generale.  După cum relatează Reuters, Președintele Republicii Moldova Maia Sandu, a acuzat miercuri Rusia că „cumpără” alegători la alegerile locale din acest weekend prin turnarea de bani în partidele politice pro-Moscova. Sandu, care a condamnat invadarea Ucrainei de către armata rusă și a acuzat Rusia că a încercat să o înlăture de la putere printr-o lovitură de stat, declarând că Moscova a canalizat echivalentul a aproape 5 milioane de dolari pentru finanțarea „grupurilor criminale” în ultimele două luni. Printre ei se numără un partid scos în afara legii și condus de oligarhul fugar în Israel, Ilan Șor.

Liderul de la Chișinău le-a cerut alegătorilor să susțină duminică prin vot cursul Moldovei spre Uniunea Europeană. „Rusia obișnuia să-i cumpere pe cei care conduceau Moldova”, a spus Sandu, reoferindu-se la scandalurile de corupție din fostul stat sovietic înaintea alegerilor prezidențiale din 2020, când i-a reușit o victorie zdrobitoare asupra forțelor pro-ruse și oligarhice.

Moscova “Nu mai are această oportunitate. Acum cumpără cetățeni moldoveni. Kremlinul folosește diferite categorii de oameni… Sunt oameni care lucrează pentru Kremlin, şi merg la Moscova după bani”, a spus Sandu și a cerut organelor de drept să ia măsuri pentru pedepsirea făptuitorilor.

Duminică, moldovenii votează la alegeri văzute ca un barometru al poziției pro-europene a președintelui și a partidului pro-prezidențial de la guvernare. „Este important ca toată lumea să vină și să voteze pentru acei candidați care vor urma politica pro-europeană a Moldovei și nu vor crea obstacole pe această cale”, a spus Sandu. În mai, ea a câștigat sprijin pentru politicile sale la un miting de mii de oameni la Chișinău, dar în orașele mai mici și în zonele rurale sprijinul pentru politica sa este mai puțin încrezător.

În încercarea de a minimiza influența penetrantă în societatea moldovenească a propagandei ruse, Chișinăul a blocat accesul la principalele site-uri de știri rusești în ajunul alegerilor. Moscova a denunțat această mișcare ca o încercare de a le interzice moldovenilor accesul la opinii alternative și a acuzat-o pe Sandu că a alimentat sentimentul anti-rus.

De amintit că Comisia Electorală Centrală a Moldovei a refuzat acreditarea mai multor observatori ruși pe termen scurt la OSCE cu scopul de a monitoriza alegerile locale.  Misiunea Permanentă a Federației Ruse la OSCE a publicat o declarație în acest sens pe 31 octombrie, a transmis sursa moldovenească Newsmaker.

„Din cauza viziunilor anti-ruse, nu este prima dată când Chișinăul oficial a încălcat cu rea voință obligațiile internaționale în sfera electorală adoptate în cadrul OSCE.(…) Cerem ca autoritățile moldovenești să revină la îndeplinirea întocmai a obligațiilor care le revin în cadrul OSCE privind sfera electorală, iar conducerea ODIHR ia măsuri urgente pentru a corecta situația”, se spune în comunicatul misiunii ruse la OSCE.

Comisia Electorală Centrală a Moldovei a acreditat 401 observatori internaționali la alegerile locale, dar printre observatorii internaționali de la OSCE/ODIHR sunt lipsă reprezentanții ruși.

 

Șefa departamentului de relații publice a Comisiei Electorale Centrale a Moldovei, Rodica Sîrbu, a comentat despre refuzul acreditării observatorilor ruși în cadrul OSCE. “Autoritățile competente ale statului se consultă asupra listei observatorilor numiți. Autoritățile competente au dreptul de a-și exprima o opinie cu privire la observatorii desemnați. În acest caz, Comisiei Electorale Centrale i s-a recomandat să se abțină de la acreditarea anumitor persoane”, a menționat ea.

Comisia a remarcat că numărul observatorilor cărora li s-a refuzat acreditarea este nesemnificativ. “Asemenea cazuri au avut loc în practicile  OSCE. Totodată, Comisia Electorală Centrală nu comentează motivele care stau la baza acestei decizii, întrucât aceasta ține de competența autorităților statului”, a spus Sîrbu.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!