Home » La Chișinău primarul în exercițiu câștigă un nou mandat

La Chișinău primarul în exercițiu câștigă un nou mandat

by Gabriela Taranu

Pe baza rezultatelor numărării tuturor buletinelor de vot la alegerile de la Chișinău, actualul primar Ion Ceban obține puțin peste 50% din voturi, ceea ce înseamnă victorie în primul tur. Despre aceasta relatează sursa moldovenească Newsmaker.

Comisia Electorală Centrală a Moldovei (CEC) a publicat rezultatele alegerilor preliminare în  toate 305 secții de votare din Chișinău. După procesarea a 100% de procese verbale, candidatul MAN  a acumulat 50.62% din voturi. Pe locul doi este candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, care a acumulat 28,23 % din sufragii. El este urmat de candidații Partidul Socialist (PSRM) Adrian Albu – 4,53% și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (Plataforma DA) Victor Chironda – 3,81%.

Ion Ceban, care a înființat și conduce partidul „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), și-a declarat deja victoria în alegeri. “MAN a câștigat la Chișinău. În numele meu și al întregii echipe, mulțumesc sincer tuturor locuitorilor. Au fost manipulări, fraude și numeroase încercări de falsificare a alegerilor în favoarea partidului de guvernământ. Acesta a fost cel mai lung proces de numărare a voturilor din toate alegerile din ultimii ani”, a scris el Ceban pe pagina sa de Facebook.

La Bălți au fost procesate 60 din 60 de procese verbale. Candidatul din „Partidul nostru” Alexander Petkov a primit cele mai multe voturi – 22,69%. Urmează candidatul independent Arina Corsicova, asociată grupării oligarhului Șor, cu  21,52%, candidatul PSRM Maxim Moroșan – 19,73% și candidatul PAS Vladimir Rusu – 13,18%.

Să reamintim că în Moldova duminică urmau să fie aleși 898 de primari și 11.058 de membri ai consiliilor locale. Pentru ca alegerile să fie recunoscute ca valabile, era necesar ca la acestea să participe cel puțin un sfert din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale din fiecare circumscripție electorală.

Totodată, cu două zile înainte de alegeri, Comisia pentru Situații de Urgență a Moldovei a exclus din cursa electorală toți candidații din partidul politic „Șansa” – un nou proiect al fugarului oligarh pro-rus Ilan Șor.

Această decizie a fost luată pe baza unui raport al șefului Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteață, potrivit căruia Rusia a intensificat războiul hibrid împotriva țării, alocând în acest scop un miliard de lei și implicând gruparea infracțională Șor.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!