Comisia Europeană a recomandat Consiliului UE să înceapă negocierile cu Ucraina și Republica Moldova privind aderarea lor la Uniunea Europeană, cu condiția îndeplinirii anumitor cerințe. Anunțul a fost făcut miercuri, de către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.
În cazul Ucrainei, Comisia recomandă ca negocierile să fie începute odată ce Kievul îndeplineşte condiţiile rămase privind combaterea corupţiei şi întărirea standardelor de protecţie a minorităţilor. În cazul Republicii Moldova, aceste condiţii se referă la combaterea corupţiei şi ameliorarea reglementărilor financiare. De asemenea, Comisia Europeană a sugerat ca Georgia să primească statutul de candidat la aderare la Uniunea Europeană.
Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a comentat recomandarea pentru Ucraina, spunând că aceasta reprezintă un pas important către UE. El a felicitat, de asemenea, Moldova și a promis sprijin pentru Georgia în drumul ei către UE.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a scris pe pagina sa de facebook : ”Zi importantă pentru viitorul Moldovei – Comisia Europeană a recomandat ţărilor membre ale Uniunii Europene să iniţieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Acest pas este o recunoaştere a efortului nostru comun – al instituţiilor statului, care muncesc pentru a transforma ţara, precum şi al cetăţenilor, care aleg pacea, democraţia şi dezvoltarea”
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, a comentat și el decizia Comisiei Europene, spunând că este un pas corect în istoria Ucrainei și a Europei. El a subliniat așteptarea unei decizii din partea Consiliului UE în decembrie și a afirmat că țara sa merită să facă parte din comunitatea europeană
Cu o zi înainte de anunțul oficial al Comisiei Europene, unii oficiali de la Budapesta au anunțat că vor bloca începerea negocierilor cu Ucraina privind aderarea la Uniunea Europeană până la îndeplinirea cerințelor privind minoritatea maghiară din Ucraina. Acest anunț a fost făcut după ce în septembrie, șeful guvernului ungar, Viktor Orban, a declarat că Ungaria nu are o „dorință copleșitoare” de a vota pentru aderarea Ucrainei la UE.
Ucraina a solicitat aderarea la Uniunea Europeană imediat după începerea invaziei pe scară largă a trupelor ruse, la data de 28 februarie 2022, iar Republica Moldova și Georgia la câteva zile distanță, pe 3 martie 2022. În decurs de o lună, autoritățile țărilor respective au completat un chestionar special al UE care conținea peste două mii de întrebări. În iunie 2022, un summit al liderilor UE a convenit asupra statutului candidaților UE pentru Ucraina și Moldova (dar nu și pentru Georgia). Potrivit diverselor estimări, Ucraina ar putea avea nevoie de 10 până la 20 de ani pentru integrarea europeană deplină.
În plus, Comisia Europeană a recomandat și demararea negocierilor de aderare a Bosniei și Herțegovina la UE.