Home » Orban se opune negocierilor cu Ucraina privind aderarea la UE

Orban se opune negocierilor cu Ucraina privind aderarea la UE

by Gabriela Taranu

Premierul ungar Viktor Orban consideră că Uniunea Europeană nu ar trebui să înceapă negocierile cu Ucraina privind aderarea la UE. El a declarat acest lucru la radioul de stat ungar, relatează Reuters.

Potrivit lui Orban, disputa dintre UE și Ungaria privind fondurile de miliarde de euro de la Bruxelles, a căror plată a fost suspendată pentru Budapesta din cauza condiției statului de drept, nu poate fi în niciun fel legată de sprijinul Ungariei pentru negocierile privind politica Ucrainei de aderare la UE.

Ungaria propune să ofere Ucrainei un „parteneriat privilegiat” în loc de aderarea la UE. „Negocierile de aderare nu ar trebui să înceapă, aceasta este poziția clară a Ungariei”, a spus Orban, adăugând că Bruxelles „datorează bani” Budapestei.

Liderul ungar și-a exprimat convingerea că Ucraina nu este în niciun fel pregătită să negocieze aderarea la UE, spunând că „Kievul este departe de UE”, relatează hvg.hu. “Ucraina nu este în niciun fel pregătită să negocieze afișând ambițiile de aderare la UE. Ucraina este la fel de departe de aderarea la UE pe cât este Makó (un oraş din sud-estul Ungariei – Nd.) de Ierusalim”, a spus el.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitri Kuleba, a comentat amenințările Ungariei de a bloca deschiderea negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE din cauza problemelor minorităților naționale. El a spus că „nu este un secret pentru nimeni că problema minorităților naționale este promovată în mod fundamental de Ungaria și tocmai în viziunea maghiară” Kuleba a mai indicat că fiecare stat membru al UE „va încerca să interpreteze situația” cu extinderea ulterioară a UE „într-un fel sau altul în propriile interese”.

Liderii UE urmează să decidă la mijlocul lunii decembrie dacă acceptă recomandarea Comisiei Europene de a invita Kievul să înceapă discuțiile de aderare de îndată ce aceasta îndeplinește patru condiții. Orice astfel de decizie ar necesita unanimitatea celor 27 de membri ai UE, iar Ungaria este principalul obstacol potențial în calea unei decizii.

Anterior, guvernul ungar a spus că UE nu ar trebui să înceapă negocierile privind aderarea  Ucrainei din cauza nerespectării condițiilor de către aceasta. Orban a mai spus că Budapesta va bloca începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina până la îndeplinirea cererilor maghiare privind limba de învățământ pentru minoritatea maghiară în această țară.

În plus, șeful Ministerului de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat anterior că intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, cât timp va exista un război acolo, va aduce război „comunității europene, pe care, evident, nimeni nu o dorește”.

De amintit, că guvernul lui Orban s-a confruntat în acest an cu stagnarea economică și deficitele bugetare în creștere, în timp ce Ungaria se luptă să iasă din cea mai mare rată a inflației din Europa, care a depășit 25% în primul trimestru.

Luna trecută, Financial Times a difuzat o informație despre înalți oficiali ai UE care se gândesc la ideea de a oferi Budapestei aproximativ 13 miliarde de euro în fonduri UE ce sunt blocate în prezent din cauza problemelor nerezolvate privind condițiile statului de drept în Ungaria.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!