Home » La Chișinău Mitropolia Moldovei este îndemnată să adere la Biserica Ortodoxă Română

La Chișinău Mitropolia Moldovei este îndemnată să adere la Biserica Ortodoxă Română

by Gabriela Taranu

Mitropolia Moldovei ar trebui să se separe de Biserica Ortodoxă Rusă și să se alăture Bisericii Ortodoxe Române „în condițiile extraordinare în care se află din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei”. Acest îndemn se conține în apelul făcut de preotul Bisericii Sf. Dimitrie din Chișinău, Pavel Borșevschi, către Mitropolitul Vladimir și publicat pe rețelele de socializare pe 13 noiembrie.

Preotul a menționat că apelul către Mitropolitul Vladimir a fost susținut de majoritatea preoților și enoriașilor bisericii sale. „Scrisoarea Înalt preasfințitului Vladimir, adresată Patriarhului Kiril pe 5 septembrie 2023, în care se afirmă că poporul nostru de origine latină nu are nimic comun cu ruskii mir, ne dă curaj să credem că acum ca niciodată e momentul potrivit să reparăm greșelile istorice și să ne repunem în demnitatea furată de ocupația rusească.” a îndemnat preotul.

În scrisoarea adresată Mitropolitului se subliniază că preotul Bisericii Sf. Dimitrie din Chișinău, Pavel Borșevschi, alături de colegii săi sunt nemulțumiți de necesitatea de a se supune Bisericii Ortodoxe Ruse și șefului acesteia, Patriarhului Kiril. „După invadarea Ucrainei de către Rusia, Patriarhul Kiril a pierdut titlul de părinte spiritual al Bisericii, transformându-se într-o figură politică care cere în mod ipocrit vărsarea sângelui frăţesc, contrar a tot ceea ce ne învață Biserica Ortodoxă”, se spune în scrisoare.

„A venit vremea ca noi, sub conducerea dumneavoastră, să ne întoarcem la Biserica poporului nostru, Patriarhia Română”, a scris preotul Pavel Borșevschi, adăugând că preoții moldoveni doresc ca Mitropolitul Vladimir să rămână șeful Bisericii Ortodoxe Moldovenești. „Vă rugăm cu umilință să ascultați chemarea noastră și să ne deveniți păstorul în sânul Bisericii Ortodoxe Române”, a conchis autorul scrisoarei.

Să ne amintim că Mitropolitul Vladimir al Moldovei a adresat în luna septembrie o scrisoare  Patriarhului Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii, în care s-a plâns că Mitropolia Moldovei se află la periferia societății moldovenești datorită legăturii sale cu Biserica Ortodoxă Rusă. Mitropolitul Vladimir a afirmat în scrisoare că „lumea rusă” este străină valorilor naționale ale moldovenilor, care au rădăcini latine și se îndepărtează de Biserica Rusă, care blagoslovește războiul de invazie al lui Putin în Ucraina. Mitropolitul consideră important faptul că Patriarhia Moscovei rezolvă problemele legate de Mitropolia Moldovei fără participarea acesteia. În scrisoarea sa, Mitropolitul a atras atenția și asupra lipsei de sprijin pentru biserică de către populație. Aceasta, în opinia sa, este direct legată de apartenența Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Moscovei și de retorica acesteia cu privire la Ucraina și Moldova.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 60 de preoți din Republica Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. Săptămâna viitoare, încă 13 biserici din diferite raioane vor trece oficial la Mitropolia Basarabiei, au comunicat Europei Libere surse apropiate acestor parohii.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!