Home » Germania ajută Republica Moldova să-și întărească armata

Germania ajută Republica Moldova să-și întărească armata

by Gabriela Taranu

Armata Moldovei va primi miercuri ultimul dintre cele 19 vehicule blindate Piranha 3-H pe care Germania le-a alocat Moldovei, relatează Newsmaker. Ceremonia de predare a echipamentului militar va avea loc la Regimentul de Stat Major, care poartă numele generalului de brigadă Nikolai Petric, din Chișinău.

În acest an, armata moldovenească primește echipament militar în cadrul modernizării capacităților Armatei Naționale și în baza unui acord semnat cu partea germană. La 12 ianuarie, armata moldovenească a primit primele trei vehicule blindate Piranha 3-H din 19 pe care Germania le-a alocat Moldovei. Germania a transferat în mod gratuit acest echipament militar în Moldova pe baza unui acord semnat cu partea germană și ca urmare a vizitei oficiale a ministrului german al apărării Christine Lambrecht la Chișinău în octombrie 2022.

Atunci Lambrecht a declarat că Berlinul va sprijini Moldova prin furnizarea de echipamente militare și antrenarea soldaților. Despre asta s-a discutat în timpul negocierile de la Chișinău între miniștrii apărării din ambele țări.

În viitorul apropiat, la Chișinău va avea loc o rundă de consultări între Ministerele Apărării Republicii Moldova și Germania. Părțile intenționează să discute despre dezvoltarea unor proiecte comune. Germania poate furniza Moldovei și drone militare. „Intenționăm să întărim aceste relații cu ajutorul unor noi proiecte comune de interes reciproc și care au ca scop transformarea armatei naționale într-una modernă, bine dotată și dotată”, a declarat ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatoli Nosatîi.

La rândul său, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a dat asigurări că Germania va continua să sprijine Moldova. “Este important să consolidăm în continuare această cooperare. Urmărim situația din Moldova, problemele cu care se confruntă. În acest an suntem pregătiți să intensificăm această asistență și să oferim sprijin în ceea ce privește pregătirea și furnizarea de arme, ceea ce este necesar pentru a face față cu situația actuală din punct de vedere militar”, a spus Lambrecht. “Vom ajuta Moldova să achiziționeze drone militare și alte echipamente. Discutăm detaliile cooperării cu experți, așa că nu pot da detalii, dar vă asigur că vom găsi oportunități”, a adăugat ministra.

Ministrul moldovean Nosatîi a comunicat că circa 500 de militari ai Armatei Naționale a Moldovei, cu sprijinul Germaniei, au fost deja antrenați în domenii precum logistica, geodezia, artileria, asistenta medicală si altele.

Să reamintim că în aprilie, președintele Maia Sandu a spus că Moldova trebuie să depună toate eforturile pentru a crea o armată profesionistă și modernă. Anterior, consilierul lui Sandu în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, actualul șef al guvernului de la Chișinău, a spus că Moldova nu se mai poate baza doar pe statutul său neutru și trebuie să-și sporească puterea militară.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!