Home » Moscova îi reproșează Armeniei că „încearcă să stea pe două scaune”

Moscova îi reproșează Armeniei că „încearcă să stea pe două scaune”

by Gabriela Taranu

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă, a acuzat Armenia că „încearcă să stea pe două scaune”, în timp ce Erevanul îmbunătățește relațiile cu Occidentul. Zaharova a spus că Erevanul dorește să mențină beneficiile economice ale participării la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), dar în același timp „face pași lipsiți de prietenie în relațiile cu Rusia”.

„Partenerii ne cer să păstrăm toate acestea (aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică), iar între timp ei înșiși fac demersuri, inclusiv în domeniul securității, care dăunează relațiilor bilaterale și care ignoră interesele Rusiei. Este aceasta o încercare de a sta pe două scaune? Dacă aceasta este o încercare de a sta pe două scaune, atunci cu siguranță nu va aduce nimănui nimic bun”, a comentat Zaharova.

Ea a adăugat că Moscova vede cele mai recente declarații ale Erevanului, în special cu privire la alianța militară dominată de Rusia – CSTO, inclusiv încercările bruște ale Armeniei de a arăta „prietenie”, așa cum a spus Zaharova, „cu regimul de la Kiev”, ca verigi dintr-un singur lanț. Ea a mai afirmat că toate acestea ar putea duce „la înrobirea Armeniei” de către Occident, politica căruia a „eșuat” în direcția ucraineană. “Planul occidental din Ucraina a eșuat complet. Acum încearcă să prindă Armenia în aceeași îmbrățișare bestială”, a spus Zaharova.

Mai devreme, premierul armean Nikol Pașinian a declarat că Erevanul își diversifică relațiile de securitate. Potrivit lui, acum partenerii tradiționali „nu pot – în special din motive obiective – să vândă arme și muniții”, așa că trebuie să căutăm noi parteneri.

Anterior, Pașinian a menționat că Armenia caută noi parteneri, deoarece Federația Rusă nu și-a îndeplinit obligațiile aliate, în special în timpul luptelor din Nagorno-Karabah, care au dus la revenirea regiunii sub controlul Azerbaidjanului. Tot în acest context, șeful guvernului armean a declarat că ieșirea țării sale din CSTO nu a fost eliminată de pe ordinea de zi.

În această săptămână a avut loc o convorbire telefonică între premierul armean și președintele Belarusului Alexandr Lukașenko la inițiativa ultimului. Aceștia au discutat chestiuni legate de organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate Colectivă al OTSC, care va avea loc pe 23 noiembrie la Minsk. Pașinian l-a anunțat pe președintele belarus că nu va participa la această reuniune și și-a exprimat speranța că partenerii din CSTO vor trata această decizie cu înțelegere.

Și Secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, Armen Grigorian, a explicat că țara „are numeroase întrebări” pentru CSTO, care încă nu au răspunsuri, motiv pentru care Erevanul nu participă la ședința Consiliului Colectiv de Securitate al CSTO de la Minsk.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!