Viitoarea decizie a Uniunii Europene privind demararea negocierile de aderare a Ucrainei la comunitate este „sub amenințare”, tot așa cum membrii UE nu au ajuns încă la un acord pentru a oferi Kievului un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro. Despre aceasta a vorbit un înalt oficial al blocului într-o conversație cu Reuters.
Sursa agenției a reamintit promisiunile UE de a sprijini Ucraina „atâta timp cât este nevoie” și a numit discuțiile actuale din bloc privind sprijinul suplimentar pentru Kiev un adevărat test al acestor promisiuni. „Liderii… și-au dat seama că acest lucru este destul de scump. Cum vom plăti pentru asta?”, a spus un reprezentant al UE care participă la pregătirile pentru summitul din 14-15 decembrie de la Bruxelles al șefilor celor 27 de țări membre ale uniunii.
Propunerea Comisiei Europene de a revizui bugetul pe termen lung al blocului pentru a aloca încă 50 de miliarde de euro Ucrainei până în 2027 a fost criticată din diferite părți, a spus el. „Nu putem permite Ucrainei să intre în faliment, aceasta nu este o opțiune pentru noi. Dar nu este ușor”, a spus reprezentantul UE.
El și-a exprimat îndoielile, de asemenea, privind începerea iminentă a discuțiilor oficiale de aderare la UE a Ucrainei, spunând că așteptările privind o decizie la același summit luna viitoare sunt „în pericol”. El a invocat rezistența maghiară drept unul dintre motive, care ar putea împiedica unanimitatea necesară pentru un astfel de pas. Oficialul a adăugat că unii lideri ai UE au propus să revină la discuții în martie 2024, după o evaluare a respectării de către Ucraina a condițiilor rămase restante în conformitate cu raportul prezentat de către Comisia Europeană.
„Poate că așteptările noastre au fost prea mari. Vom continua să sprijinim Ucraina financiar și militar? Avem mijloace pentru a face asta? Suntem încrezători că SUA ne vor urma în următorii ani?” – aceste întrebări au fost formulate de către reprezentantul UE intervievat de Reuters. „Nu este vorba doar că mulți cer pace. Membrii individuali au spus clar că la un moment dat trebuie să punem capăt acestui război. Consensul este să sprijinim în continuare Ucraina, dar apar o serie de întrebări”, a adăugat reprezentantul UE.
Ezitările UE în problema demarării negocierilor de aderare a Ucrainei se pliază pe declarațiile Președintei Georgiei, Salome Zurabișvili, care consideră că Georgia, Ucraina și Moldova trebuie să devină membre UE în același timp. Zurabișvili a declarat acest lucru într-un interviu acordat televiziunii naționale și cuvintele ei au fost citate de agenția Georgia Online.
Vorbind despre perspectiva aderării la UE a celor trei state, Zurabișvili a afirmat: “Cred că se va întâmpla în același timp. Fie că se va întâmpla în 2030, 2031 sau 2029, nu știu, dar acest orizont va fi următorul, așa cum se spune “big bangs”, următorii membri se vor uni aproximativ împreună. Suntem un trio, Moldova, Ucraina și Georgia și noi am creat acest trio”. Ea a adăugat că ideea șefului Consiliului European, Charles Michel, despre 2030, ca un potențial orizont pentru o nouă extindere, este „foarte interesantă”.
Amintim că în ultimele luni, în ajunul publicării recomandărilor Comisiei Europene, mass-media a primit declarații anonime de la oficiali europeni că, în ciuda nivelului scăzut de îndeplinire a condițiilor, probabilitatea ca Georgiei să i se acorde statutul de candidat este destul de mare, pentru că aceasta este singura oportunitate de a preveni ca Tbilisi să se deplaseze pe orbita Moscovei. Autoritățile georgiene susțin că au implementat cel puțin 10 dintre cele 12 reforme recomandate de Comisia Europeană. Cu toate acestea, evaluarea Comisiei este complet diferită – doar trei reforme au fost considerate finalizate.
Pe fundalul incertitudinii privind perspectivele începerii negocierilor de aderare la UE, în mediul de expertiză de la Chișinău au apărut sugestii despre necesitatea decuplării Republicii Moldova de Ucraina și Georgia în procesul de integrare europeană.