La summitul online al liderilor G20, care îi reunește pe liderii celor mai mari 20 de economii din lume și care a fost găzduit de India pe 22 noiembrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că trebuie reflectat la o modalitate prin care să fie oprită “tragedia” războiului din Ucraina, relatează Reuters.
Adresându-se G20 pentru prima dată de la începutul războiului, şeful Kremlinului a remarcat că unii lideri au spus în discursurile lor că sunt șocați de “agresiunea” continuă a Rusiei în Ucraina. Ca răspuns la aceste constatări Putin a afirmat: „Acțiunile militare sunt întotdeauna o tragedie. Pentru persoane aparte, familii aparte, dar și pentru o țară întreagă. Și, desigur, trebuie să ne gândim cum să oprim această tragedie. Apropo, Rusia nu a refuzat niciodată negocierile de pace cu Ucraina. Nu Rusia, ci Ucraina a anunțat public că se retrage din procesul de negocieri. Și mai mult, șeful statului a semnat un decret care interzice astfel de negocieri cu Rusia. Înțeleg că acest război și pierderea oamenilor nu pot decât să șocheze…”.
Oficial, dialogul dintre Rusia și Ucraina privind încheierea războiului a încetat în mai 2022, la inițiativa Kievului, din cauza faptelor de masacrare în masă a civililor care au fost dezvăluite în orașul Bucea eliberat de ucraineni. Ministerul rus al Apărării și ministrul de Externe Serghei Lavrov a numit masacrul din oraș, unde zeci de cadavre au fost găsite cu mâinile legate la spate, „înscenat”, susținând că Kievului i s-a interzis continuarea negocierilor cu Rusia de către țările occidentale. Putin a acuzat Ucraina că a aruncat acordurile de pace care au fost parafate la Istanbul „la coșul de gunoi al istoriei”. Tot în toamna lui 2022, Rusia a anexat regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. După aceasta, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a semnat un decret care exclude posibilitatea dialogului cu Rusia atâta timp cât Putin este președintele acesteia.
Conducerea ucraineană a afirmat în repetate rânduri că condiția dialogului cu Moscova este retragerea completă a trupelor ruse din țară și retrocedarea tuturor teritoriilor ocupate, inclusiv a Crimeii. Pe când Kremlinul a insistat să fie recunoscute „realitățile geopolitice”. La începutul lunii noiembrie, liderul ucrainean a afirmat din nou că țara sa nu are de gând să discute despre posibilitatea încheierii războiului în condițiile abandonării teritoriilor ocupate de Rusia: „Pentru ca noi să ne așezăm acum cu Rusia, să vorbim și să cedăm ceva – acest lucru nu se va întâmpla”, a subliniat Zelenski.
Zelenski neagă, de asemenea, că partenerii occidentali ai Ucrainei încearcă să-l convingă să intre în dialog cu președintele rus Vladimir Putin. „Toată lumea știe atitudinea mea, care coincide cu atitudinea societății ucrainene. Nimeni nu mă presează astăzi. Toate acestea s-au întâmplat la începutul războiului și înainte de război. Astăzi, nimeni nu pune presiune asupra noastră din partea liderilor UE sau SUA”, a menționat el.
Anterior, surse NBC au raportat că oficialii americani și europeni au început să discute cu conducerea ucraineană posibilitatea de a intra în negocieri de pace cu Rusia. Potrivit interlocutorilor publicației, în timpul dialogului „delicat”, subiectul la ce va trebui să renunțe Ucraina pentru a ajunge la pace a fost atins în „linii foarte generale”. Discuțiile au loc în timp ce oficialii americani și europeni își fac griji că războiul a ajuns într-un „punct de impas” și că Occidentul nu va putea menține niveluri adecvate de ajutor pentru Ucraina din cauza izbucnirii războiului dintre Israel și gruparea islamistă Hamas.
Zelenski a considerat eronată opinia despre situația „de impas” din război. Potrivit acestuia, ofensiva ucraineană este lentă din cauza faptului că „Rusia controlează cerul” și trebuie doar să așteptăm sisteme suplimentare de apărare aeriană, precum și avioane de luptă F-16. Președintele a amintit că și anul trecut frontul a fost static, dar apoi armata ucraineană a realizat o breșă în regiunea Harkov. Totuși, potrivit surselor NBC, dacă situația nu se va schimba până la sfârșitul anului, vor începe „discuții mai urgente despre negocierile de pace”.
Astăzi, împreună cu Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean recunoscut internațional. Putin spune că acest teritoriu ocupat face acum parte din Rusia. Contraofensiva de vară a Ucrainei nu a reușit să obțină câștiguri semnificative în acest an împotriva forțelor rusești bine fortificate. Putin a lipsit de la precedentele summituri G20 de la New Delhi şi Nusa Dua, Indonezia, fiind înlocuit de ministrul de externe Serghei Lavrov. Liderul rus s-a adresat summiturilor din 2021 și 2020 de la Moscova. El a participat ultima dată la o adunare G20 în persoană la Osaka, Japonia, în 2019.