Home » Lavrov zboară la Skopje

Lavrov zboară la Skopje

by Gabriela Taranu

O întâlnire a miniștrilor de externe OSCE este programată în capitala Macedoniei de Nord în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, Rusia fiind unul dintre cei 57 de membri ai organizației. Majoritatea țărilor europene au interzis călătoriile aeriene din Rusia de la invazia Ucrainei din februarie 2022. Săptămâna trecută, ministrul de externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, a trimis o invitație ministrului rus de externe Serghei Lavrov de participare la reuniune. Cu o zi înainte, reprezentantul oficial al ministerului, Maria Zaharova, a cerut OSCE să asigure participarea deplină a tuturor părților la summitul de la Skopje.

După cum se cunoaște, la reuniunea ministerială a OSCE din anul trecut, pe care Polonia a găzduit-o, Varșovia a refuzat să-l lase pe Lavrov să intre în țară. Mișcarea a înfuriat Moscova, care a numit refuzul „fără precedent și provocator”. Și Ucraina a cerut în mod repetat ca Rusia să fie expulzată din OSCE. Luna trecută, ministrul de externe Dmitri Kuleba a declarat că Rusia „ucide” organizația, adăugând că și-o poate „imagina cu ușurință” fără prezența rusă.

Anterior, pe 18 noiembrie, ministrul austriac pentru Afaceri Europene și Externe, Alexander Schallenberg, a anunțat intenția de a lua o decizie privind participarea lui Lavrov la summitul OSCE de la sfârșitul lunii noiembrie de la Skopje. El a subliniat importanța invitării șefului Ministerului de Externe al Rusiei și și-a exprimat disponibilitatea de a negocia cu el „dacă va apărea ocazia”.

În noiembrie, o sursă TASS din Ministerul rus de Externe a raportat că orice încercare de a exclude Moscova de la participarea la reuniunea de la Skopje ar fi considerată o încălcare a drepturilor sale și ar putea duce la pierderea de către Rusia a interesului de a fi în organizație. Conducerea OSCE poate „conserva organizația” sau „asista la disfuncția acesteia”, a adăugat interlocutorul agenției.

Pe acest fundal, guvernul Macedoniei de Nord, la o întâlnire de vineri, a luat decizia de a permite aeronavelor rusești să survoleze teritoriul său pentru a transporta o delegație rusă cu scopul de a participa la reuniunea ministerială a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Această „decizie a guvernului Macedoniei de Nord este în conformitate cu regulamentul UE și cu prevederile măsurilor restrictive, care includ excepții de la restricțiile în cauză pentru conferințe internaționale, cum ar fi summitul OSCE de la Skopje”, se arată în comunicat.

Macedonia de Nord a fost de acord să ridice interdicția călătoriilor aeriene din Rusia între 29 noiembrie și 1 decembrie. Această decizie îi va permite ministrului rus de externe Serghei Lavrov să participe la reuniunea miniștrilor de externe ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care va avea loc la Skopje, relatează Associated Press.

Potrivit presei, delegația rusă va include ministrul rus de externe Serghei Lavrov, „medicul său, personalul tehnic, securitatea”, 17 diplomați, inclusiv purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, și 24 de jurnaliști – în total 85 de persoane.

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!