Ambasadorii țărilor baltice la Varșovia au înaintat un demers către autoritățile poloneze în legătură cu blocarea punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina de către transportatorii locali, ceea ce, în opinia diplomaților, subminează capacitatea acesteia de a rezista unei invazii pe scară largă a Rusiei. După cum se cunoaște, în practica diplomatică un demers înseamnă un apel de la un guvern la altul pentru a atrage atenția asupra unei anumite probleme.
Despre demersul comun al ambasadorilor Estoniei, Letoniei și Lituanii la Varșovia a anunțat Brita Kikas, secretarul de presă al Ministerului de Externe al Estoniei într-un comentariu pentru agenția estoniană ERR. Potrivit lui Kikas, trei ambasadori ai țărilor baltice au vizitat Ministerul Infrastructurii polonez unde au declarat în demersul său, că blocarea frontierei polono-ucrainene trezește îngrijorare. “Respectăm dreptul șoferilor de camioane de a protesta. Dar, din păcate, acest lucru a dus la o situație dificilă care creează probleme altor transportatori și dificultăți suplimentare pentru economia ucraineană”, a explicat esența demersului purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Estoniei.
Tot ea și-a exprimat speranța că Polonia, Ucraina și Comisia Europeană vor găsi împreună o soluție la problemă „în viitorul apropiat” și că Estonia va continua să caute o soluție cu noul guvern polonez. “Ministrul Afacerilor Externe estonian Margus Tsahkny, a avut o conversație cu fostul ministru al Afacerilor Externe al Poloniei Zbigniew Rau. În plus, este planificată o vizită a noului ministru al Afacerilor Externe al Poloniei la Tallinn, în viitorul apropiat, unde această problemă va fi cu siguranță discutată”, a adăugat Kikas.
Amintim că blocada transportatorilor polonezi este în desfășurare din 6 noiembrie, ei cer restabilirea ordinii în care camioanele ucrainene ar putea intra în UE doar pe baza unui număr limitat de permise speciale. Acest sistem a fost abolit după ce a început invazia rusă a Ucrainei. Șoferii polonezi susțin că ucrainenii își oferă serviciile nu doar pentru transportul între Ucraina și UE, ci și pe piața internă a Uniunii Europene. Cu toate acestea, organizatorii protestului permit mașinilor de mic tonaj, încărcăturilor umanitare și militare să treacă nestingherit granița. La 1 decembrie, proprietarii de camioane din Slovacia s-au alăturat și ei acțiunii șoferilor polonezi, blocând principala trecere a frontierei dintre Slovacia și Ucraina.
Anterior, Comisia Europeană a declarat că s-a opus restabilirii sistemului de eliberare a permiselor pentru șoferii ucraineni de camioane , care este cerut de blocanții de frontieră polonezi și slovaci.
Din partea sa Ucraina se așteaptă ca autoritățile poloneze să reia negocierile cu transportatorii pentru a pune capăt blocadei la frontieră, după ce camioanele goale au început să treacă prin punctul de control Ugrinov-Dolgobiczow la hotarul cu Polonia.