Home » Republicile baltice au reacționat la blocajul graniței Ucrainei cu Polonia

Republicile baltice au reacționat la blocajul graniței Ucrainei cu Polonia

by Gabriela Taranu

Ambasadorii țărilor baltice la Varșovia au înaintat un demers către autoritățile poloneze în legătură cu blocarea punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina de către transportatorii locali, ceea ce, în opinia diplomaților, subminează capacitatea acesteia de a rezista unei invazii pe scară largă a Rusiei. După cum se cunoaște, în practica diplomatică un demers înseamnă un apel de la un guvern la altul pentru a atrage atenția asupra unei anumite probleme.

Despre demersul comun al ambasadorilor Estoniei, Letoniei și Lituanii la Varșovia a anunțat Brita Kikas, secretarul de presă al Ministerului de Externe al Estoniei într-un comentariu pentru agenția estoniană ERR. Potrivit lui Kikas, trei ambasadori ai țărilor baltice au vizitat Ministerul Infrastructurii polonez unde au declarat în demersul său, că blocarea frontierei polono-ucrainene trezește îngrijorare. “Respectăm dreptul șoferilor de camioane de a protesta. Dar, din păcate, acest lucru a dus la o situație dificilă care creează probleme altor transportatori și dificultăți suplimentare pentru economia ucraineană”, a explicat esența demersului purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Estoniei.

Tot ea și-a exprimat speranța că Polonia, Ucraina și Comisia Europeană vor găsi împreună o soluție la problemă „în viitorul apropiat” și că Estonia va continua să caute o soluție cu noul guvern polonez. “Ministrul Afacerilor Externe estonian Margus Tsahkny, a avut o conversație cu fostul ministru al Afacerilor Externe al Poloniei Zbigniew Rau. În plus, este planificată o vizită a noului ministru al Afacerilor Externe al Poloniei la Tallinn, în viitorul apropiat, unde această problemă va fi cu siguranță discutată”, a adăugat Kikas.

Amintim că blocada transportatorilor polonezi este în desfășurare din 6 noiembrie, ei cer restabilirea ordinii în care camioanele ucrainene ar putea intra în UE doar pe baza unui număr limitat de permise speciale. Acest sistem a fost abolit după ce a început invazia rusă a Ucrainei. Șoferii polonezi susțin că ucrainenii își oferă serviciile nu doar pentru transportul între Ucraina și UE, ci și pe piața internă a Uniunii Europene. Cu toate acestea, organizatorii protestului permit mașinilor de mic tonaj, încărcăturilor umanitare și militare să treacă nestingherit granița. La 1 decembrie, proprietarii de camioane din Slovacia s-au alăturat și ei acțiunii șoferilor polonezi, blocând principala trecere a frontierei dintre Slovacia și Ucraina.

Anterior, Comisia Europeană a declarat că s-a opus restabilirii sistemului de eliberare a permiselor pentru șoferii ucraineni de camioane , care este cerut de blocanții de frontieră polonezi și slovaci.

Din partea sa Ucraina se așteaptă ca autoritățile poloneze să reia negocierile cu transportatorii pentru a pune capăt blocadei la frontieră, după ce camioanele goale au început să treacă prin punctul de control Ugrinov-Dolgobiczow la hotarul cu Polonia.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!