Home » Alegeri prezidențiale anticipate în Azerbaidjan

Alegeri prezidențiale anticipate în Azerbaidjan

by Gabriela Taranu

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev a programat joi alegeri prezidențiale anticipate pentru 7 februarie. Această informație a fost difuzată de biroul său prezidențial, relatează Reuters.

Aliev, în vârstă de 61 de ani, a fost reales ultima dată în 2018 pentru un mandat de șapte ani. Având în vedere regimul autoritar din țară, dar și succesul militar înregistrat de armata azeră în recuperarea regiunii Nagorno-Karabah, probabilitatea că Aliev va fi reales anul viitor este aproape absolută.

Dispunând de însemnate zăcăminte de petrol, Azerbaidjanul condus de Ilham Aliev, a încheiat o alianță puternică cu președintele turc Recep Taip Erdogan, menținând în același timp relații de lucru atât cu Rusia, cât și cu Occidentul.

În septembrie curent, Azerbaidjanul a recâștigat controlul asupra Nagorno-Karabah într-o operațiune militară de o zi. După aceasta, peste 100 de mii de etnici armeni, aproape întreaga sa populație, au părăsit regiunea, refugiindu-se în Armenia. Exodul armenilor din regiunea Nagorno-Karabah a provocat critici la adresa regimului de la Baku în mai multe cancelarii occidentale.

Ani de mediere a UE, SUA și Rusia nu au reușit să forțeze Armenia și Azerbaidjan să semneze un acord de pace. Ambele țări nu au reușit să cadă de acord asupra delimitării unei granițe comune, unde au loc adesea ciocniri la frontieră.

Azerbaidjanul, care are legături strânse cu Turcia, în ultimele luni a abandonat în mod repetat discuțiile de pace mediate de SUA și UE, pe care le-a acuzat de părtinire pro-armeană.

Totodată, premierul armean Nikol Pașinian nu odată a spus că speră să încheie un acord de pace cu Azerbaidjan în lunile următoare și să stabilească relații diplomatice între ambele aceste state caucaziene.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!