Home » Chișinăul admite că UE ar putea amâna începerea negocierilor de aderare

Chișinăul admite că UE ar putea amâna începerea negocierilor de aderare

by Gabriela Taranu

Premierul Moldovei Dorin Recean a recunoscut că Uniunea Europeană poate amâna decizia de începere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova din decembrie până în martie 2024. El a declarat aceasta joi într-o emisiune TV, relatează NewsMaker.

Premierul moldovean a fost rugat să comenteze informațiile din mass-media că Uniunea Europeană ar putea amâna până în martie decizia de începere a procesului de negocieri cu Chișinăul. “Dacă nu se va întâmpla în decembrie, se va întâmpla în martie, dacă nu în martie, se va întâmpla oricum. Dar trebuie să continuăm să implementăm reformele necesare pentru cetățenii noștri, trebuie să continuăm să construim Europa acasă”, a declarat premierul moldovean.

Recean a mai fost întrebat și dacă Moldova poate obține undă verde pentru a începe negocierile de aderare la UE, în condițiile când Ucraina va rata această posibilitate. “Poziția noastră este aceasta. Trebuie să fim împreună cu Ucraina în procesul de deschidere a negocierilor”, a comentat premierul de la Chișinău..

După cum se știe, pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să înceapă negocierile de aderare la UE cu Moldova și Ucraina. Decizia finală cu privire la începerea negocierilor trebuie adoptată de liderii țărilor membre în cadrul unei întâlniri din 14-15 decembrie. Dar acest lucru este împiedicat de Ungaria, care blochează sistematic adoptarea oricăror decizii legate de Ucraina la summitul UE – de la începutul negocierilor până la aprobarea asistenței macrofinanciare pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro. Viktor Orbán amenință să deraieze summit-ul anunțând, în două scrisori către președintele Consiliului, Charles Michel, că se opune negocierilor de aderare cu Ucraina și că dorește să aibă o dezbatere strategică despre sprijinul UE pentru Kiev.

Președintele francez Emmanuel Macron l-a invitat pe premierul maghiar pe 7 decembrie la Paris, sperând să găsească un compromis în ceea ce privește începerea negocierilor cu Ucraina privind aderarea acesteia la UE. Nimic nu se știe încă, în acest moment, despre rezultatul întâlnirii de ieri seară, dintre Viktor Orbán și Emmanuel Macron în legătură cu opoziția liderului maghiar față de începerea negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova, în perspectiva aderării la Uniunea Europeană. La moment UE este în situația când o țară mică cum e Ungaria poate bloca un întreg mecanism diplomatic colectiv european exercitând-și dreptul de veto.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!