Președintele rus Vladimir Putin a declarat că va candida pentru un nou mandat prezidențial, al cincilea la număr. Șeful statului rus a declarat acest lucru după ceremonia de premiere a personalului militar de la Kremlin, vineri, 8 decembrie.
În baza modificărilor aduse Constituției Federației Ruse, Putin are dreptul de a candida pentru și al șaselea mandat. În acest caz, mandatul său va expira în 2036, ceea ce va însemna că el va depăși durata aflării la putere la Moscova al lui Stalin.
Cu o zi înainte, Consiliul Federației a desemnat următoarele alegeri prezidențiale pentru 17 martie 2024, iar pe 8 decembrie, Comisia Electorală Centrală a Federației Ruse a decis să organizeze alegeri prezidențiale în Rusia în 2024 în trei zile – în perioada 15-17 martie. Decizia de a organiza votul în regiunile Ucrainei anexate de Rusia va fi luată înainte de 12 decembrie după consultări cu forțele de securitate.
„Votul pe parcursul a trei zile devine deja tradițional pentru sistemul nostru electoral”, a spus șefa Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova. Ea a amintit că, pentru prima dată, un astfel de sistem a fost folosit în timpul unei pandemii pentru a asigura siguranța alegătorilor.
Când Vladimir Putin a devenit președinte al Federației Ruse pentru prima dată, în 2000, numărul maxim de mandate pentru o persoană era limitat la două, în timp ce mandatul prezidențial era atunci de patru ani. În 2008, acesta a fost majorat la șase ani.
Amendamentele la Constituția Federației Ruse, adoptate în 2020, îi permit lui Putin să fie ales pentru a șasea oară după expirarea celui de al cincilea mandat. În acest caz, mandatul său va expira în 2036 și, conform diverselor metode de calcul, aproape că va egala sau chiar va depăși durata domniei lui Iosif Stalin.
Pe lângă Putin, liderul Partidului Comunist Ghenadi Ziuganov, fostul deputat al Dumei de Stat Boris Nadejdin, fostul lider militar al separatiștilor pro-ruși din Donețk Igor Strelkov (Girkin) și jurnalistul din Rzhev Ekaterina Dunțova și-au anunțat deja intenția de a participa la alegeri. Partidul Poporul Nou plănuiește, de asemenea, să-și nominalizeze candidatul.
Cu o zi înainte, unul dintre liderii opoziției ruse, Alexei Navalnîi, le-a cerut susținătorilor să vină la secțiile de votare în martie și să voteze pentru oricare dintre candidați, cu excepția lui Putin. Potrivit lui Navalnîi, votul poate fi folosit pentru campania împotriva președintelui cu lozinca: “Putin va face rău Rusiei. El trebuie să plece”, a subliniat din închisoare politicianul pe blogul său.
Agenția AP notează că, după aproape un sfert de secol la putere, Vladimir Putin se bucură în continuare de un sprijin larg în rândul rușilor, în ciuda unui război extrem de costisitor împotriva Ucrainei, care a dus la moartea a mii de soldați ruși și la multiple atacuri ale ucrainenilor în interiorul Rusiei, inclusiv asupra Kremlinului.
În același timp, observatorii notează că Putin, în vârstă de 71 de ani, nu are concurenți politici serioși. Multe persoane din opoziție sunt în exil sau în închisoare, de exemplu, cel mai cunoscut critic al actualei puteri de la Kremlin, Navalnîi, a fost condamnat la un total de peste 30 de ani într-o colonie penală. Mass-media care critică Kremlinul este interzisă.