Home » Ministrul lituanian de externe acuză Ungaria de complot împotriva Europei

Ministrul lituanian de externe acuză Ungaria de complot împotriva Europei

by Gabriela Taranu

În perioada 14-15 decembrie, la Bruxelles va avea loc summitul UE, la care se așteaptă aprobarea deciziei despre deschiderea negocierilor privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și alocarea a 50 de miliarde de euro de asistență macrofinanciară Kievului pentru patru ani. Însă Ungaria refuză până acum să aprobe aceste decizii și invocă dreptul său la veto.

Alături de alți înalți oficiali europeni și ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a comentat informațiile conform cărora Ungaria nu și-a schimbat planurile de a bloca toate deciziile privind Ucraina care ar trebuie votate unanim la summitul liderilor Uniunii Europene. „Singurul mod în care pot interpreta poziția maghiară nu numai cu privire la Ucraina, ci și cu privire la alte probleme, este că Budapesta este împotriva Europei și a tot ceea ce susține ea”, a menționat Landsbergis pentru agenția de presă LETA.

Potrivit ministrului lituanian, acum există o ciocnire între cei care vor ca Europa să fie puternică și cei care nu vor ca Europa să existe deloc. “Dacă găsim o soluție rațională, acest pas poate fi decisiv. Dacă nu, ne așteaptă vremuri întunecate”, a adăugat Landsbergis.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban, după cum se știe, nu numai se opune deschiderii negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE, dar nici măcar nu dorește ca această problemă să fie discutată la summit. De asemenea, el nu acceptă să susțină un instrument de sprijin financiar multianual pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro și un program UE de sprijin militar pentru Ucraina. Anterior, s-a comunicat în presă că, de duminică, Budapesta nu și-a schimbat intențiile de a bloca toate deciziile privind Ucraina și care urmează a fi discutate la summitul liderilor Uniunii Europene.

Să ne amintim că Emmanuel Macron l-a găzduit vineri pe premierul ungar la Paris. Înainte de întâlnire, Macron a fost optimist cu privire la posibilitatea de a-l convinge pe Orban să nu blocheze la summitul din 14-15 decembrie, deciziile majore ale UE cu privire la Ucraina. Cu toate acestea, ulterior nu au fost făcute publice detalii oficiale cu privire la această întâlnire, fapt ce a adus la constatări în presă despre eșecul misiunii președintelui Franței „de îmblânzire” al lui Orban.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!