Home » Olanda ar putea reduce ajutorul acordat Ucrainei

Olanda ar putea reduce ajutorul acordat Ucrainei

by Gabriela Taranu

Geert Wilders, al cărui Partid al Libertății de extremă-dreapta a câștigat alegerile în Țările de Jos, consideră că țara sa trebuie să reducă ajutorul militar acordat Ucrainei. Până acum, Olanda a fost unul dintre principalii aliați ai Kievului, ea, în special, a furnizat avioane de luptă F-16 și a început să antreneze piloți ucraineni. În același timp, liderul Partidului Libertății, care a obținut o victorie electorală masivă și se află în pole position pentru a forma următoarea coaliție de guvernare fiind posibil viitor premier al Olandei, l-a numit pe Vladimir Putin un “dictator teribil”.

Wilders, care și-a revendicat victoria în alegerile parlamentare din 22 noiembrie, a fost lăudat de propagandiștii ruși pentru succesul său, considerându-l o victorie pentru Moscova, având în vedere laudele sale anterioare la adresa lui Vladimir Putin. Cu toate acestea, la 13 decembrie, Wilders a încercat să convingă parlamentarii olandezi că nu este un “prieten al Rusiei” și că o consideră un agresor. “Putin este un dictator teribil”, a declarat Wilders citat de Bloomberg.

Totodată, el consideră că Olanda ar trebui să reducă ajutorul militar acordat Ucrainei. “Credem că nu ar trebui să acordăm sprijin militar Ucrainei în timp ce noi nu suntem capabili să ne apărăm propria țară”, a declarat politicianul în timpul unei dezbateri parlamentare.

La fel ca multe alte țări europene, Țările de Jos au redus cheltuielile militare după Războiul Rece. De exemplu, ultima unitate de tancuri a fost desființată în 2011. Cheltuielile pentru apărare în 2022 au fost de 1,58% din PIB – mai puțin decât cele 2% pe care țările NATO s-au angajat să le cheltuiască.

Potrivit informațiilor Institutului de Economie Internațională din Kiel din data de 31 octombrie, Țările de Jos au oferit Ucrainei 4,06 miliarde de euro, conform acestui indicator ei ocupă locul 8 printre aliații Kievului. Dintre acestea, 2,48 miliarde de euro sunt sub formă de asistență militară (locul 7). La mijlocul lunii noiembrie, guvernul a anunțat un alt pachet de 2 miliarde de euro pentru 2024.

Rezultatul alegerilor legislative olandeze a provocat neliniști la Bruxelles, întrucât în campania electorală Wilders a cerut restabilirea controalelor la granițe, arestarea și expulzarea emigranților, interzicerea școlilor musulmane, a Coranului și moscheilor în Olanda, reintroducerea permiselor de muncă pentru lucrători în interiorul UE și a susținut ideea convocării unui referendum pentru un “Nexit” în vederea ieșirii Olandei din UE, după modelul Brexit-ului. Totuși, în seara alegerilor Wilders și-a mai temperat discursul radical, în special cel referitor la interzicerea Coranului și închiderea moscheilor, și a promis că dacă ajunge premier va “rămâne în limitele Constituției”.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!