Home » Republica Moldova pe linie dreaptă de aderare la UE

Republica Moldova pe linie dreaptă de aderare la UE

by Gabriela Taranu

Joi, liderii UE au acordat Republicii Moldova și Ucrainei șansa istorică, acceptând să înceapă negocierile de aderare a ambelor state la comunitatea europeană. Acest lucru s-a întâmplat în disonanță cu declarațiile premierului ungar Viktor Orban, care de mai mult timp afirma că va bloca o astfel de decizie.  În final, Orban a acceptat sfatul cancelarului german de a părăsi sala de ședințe a Consiliului European pe timpul votului, deblocând pe această cale unanimitatea deciziei celorlalți  lideri europeni pentru acceptarea începerii negocierilor cu Moldova și Ucraina.

Oficialul european a mai anunțat că, la aceeași reuniune, Georgiei i-a fost oferit statutul de țară candidată. De asemenea, UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins „gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare” și a cerut Comisiei Europene să pregătească un raport până în martie 2024, pentru a putea fi luată o decizie la acest capitol.

Pentru Republica Moldova apropierea de UE a început imediat după proclamarea independenței, chiar dacă această cale a fost marcată atât de succese, cât și de momente de deviere de la acest parcurs. Un moment de cotitură a fost semnarea Acordului pentru Parteneriat și Cooperare,  din 1994, urmat de Planul de acțiuni Moldova – Uniunea Europeană din 2005. Din 2014, cetățenii moldoveni se bucură de călătorii fără vize în Uniunea Europeană, tot atunci fiind semnat și acordul de asociere cu UE. În 2022 războiul din Ucraina a împins statul moldovenesc în brațele Uniunii, pe 17 iunie Republica Moldova devenind stat candidat pentru aderare, ca în decembrie 2023 să fie adoptată o nouă decizie istorică – deschiderea negocierilor de aderare.

Chișinăul și-a propus ca integrarea europeană a Moldovei să se producă până în 2030. Această declarație a fost făcută de nenumărate ori de actualii conducători ai Republicii Moldova, iar șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, a ținut să menționeze repetat că aderarea la UE trebuie să se producă la pachet cu Ucraina.

Începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană este cea mai importantă decizie pentru Republica Moldova de la obținerea independenței, a comentat europarlamentarul roman Siegfried Mureșan. „Decizia de astăzi este confirmarea că Republica Moldova va trece printr-un amplu proces de modernizare și reformare în următorii ani. Acest proces va fi făcut cu sprijinul Uniunii Europene și a tuturor țărilor membre. Autoritățile de la Chișinău vor beneficia de asistență financiară și tehnică crescută din partea Uniunii Europene pentru a pregăti țara de aderare. Procesul de aderare va crește, totodată, nivelul de trai din țară, astfel că cetățenii Republicii Moldova vor simți beneficiile integrării europene cu mult înainte de aderarea propriu-zisă”, se arată într-o declarație de presă a europarlamentarului român preluată de News Maker.

„Mulțumim prietenilor noștri de la București, europarlamentarilor de la Bruxelles și tuturor celor care ne-au sprijinit în acest parcurs. Suntem adepții unui proces de negocieri echitabil și bazat pe merite și noi vom continua să ne facem conștiincios tema pentru acasă. Împreună vom scrie istoria Europei!”, a reacționat la eveniment și președintele Paramentului de la Chișinău, Igor Grosu.

De amintit, că în societatea moldovenească sunt prezente două opțiuni de aderare a statului moldovenesc la UE – una eurosuveranistă și alta eurounionistă. Prima este reprezentată politic puternic de președinta Maia Sandu și partidul de guvernământ PAS, și pledează calea aderării la UE a Republicii Moldova ca stat suveran alături de Ucraina. A doua opțiune – eurounionistă – propune decuplarea de Ucraina și asumarea căii europene prun desăvârșirea proiectului politic de restabilire a unității naționale românești – unirii politice a Republicii Moldova cu România. După părerea unor experți, viitoarele alegeri la nivel național din Republica Moldova vor fi marcate de prezența ambelor opțiuni de aderare la UE ca oferte electorale pentru alegătorii moldoveni.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!