Home » Moldova pas cu pas se îndepărtează de CSI

Moldova pas cu pas se îndepărtează de CSI

by Gabriela Taranu

Parlamentul Republicii Moldova este pe cale de a denunța încă două acorduri încheiate în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI), organizație internațională formată din mai multe foste republici sovietice după destrămarea URSS. Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană a  legislativului de la Chișinău a aprobat două avize consultative pe această temă, a informat pe 18 decembrie serviciul de presă al legislativului, citat de Newsmaker.

Unul din cele două acorduri care rămâne să fie denunțat în viitorul apropiat, se referă la grupurile de observatori militari și forțele colective de menținere a păcii din CSI, care a fost semnat la Kiev la 20 martie 1992. Tot așa cum și protocolul privind procedura temporară de formare și implicare a grupurilor de observatori militari și forțele colective de menținere a păcii în zonele de conflict din cadrul statelor membre ale CSI, semnat la 4 august 1992. Ministerul Apărării moldovean a propus denunțarea documentelor în cauză, menționând că prevederile acestor acorduri sunt irelevante, întrucât Moldova nu participă la dimensiunea politico-militară din cadrul CSI.

Și Serviciul de Informații și Securitate (ISS) a venit cu propunerea denunțării celui de-al doilea acord. Este vorba despre un acord de cooperare între participanții CSI în domeniul asistenței tehnice și materiale acordate autorităților competente în lupta împotriva terorismului și a altor forme violente de extremism. ISS a subliniat că în ultimii ani nu au folosit prevederile acestui act în practica sa.

Pe fondul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, autoritățile de la Chișinău au anunțat retragerea treptată a Moldovei din CSI și au denunțat deja zeci de acorduri semnate în cadrul organizației. Printre ele Parlamentul Republicii Moldova a votat și denunțarea Convenției privind Adunarea Interparlamentară CSI, adoptată la 26 mai 1996. În declarația parlamentului moldovean cu referire la actul denunțării Convenției privind Adunarea Interparlamentară a CSI s-a specificat că interesele Republicii Moldova „nu mai rezonează cu politicile, scopurile și deciziile actuale ale Adunării Interparlamentare a CSI, îndeosebi în contextul declarației ferme a țării noastre de a urma vectorul european”.

De asemenea, Guvernul Republicii Moldova a decis excluderea CSI de pe lista organizațiilor la care țara achită cotizații anuale de membru. În ultimii 4 ani, din bugetul de stat al țării în cadrul CSI au fost virate aproape 35 de milioane de lei cotizații de membru.

Totodată, sondajele sociologice arată că jumătate dintre cetățenii moldoveni sunt împotriva părăsirii CSI și 60% sunt împotriva aderării țării la NATO.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!