Home » Ucraina și avertismentul unui Președinte

Ucraina și avertismentul unui Președinte

Războiul din Ucraina ar urma să ia turnură favorabilă lui Putin în 2024, avertizează președintele ceh

by Laurentiu Rebega

Petr Pavel se așteaptă la „evoluții semnificative” prin care Rusia ar putea beneficia anul viitor. Dar ce vrea să spun acesta, tocmai acum când, nu știm exact cum a fost convins premierul Ungariei Victor Orban să susțină procesul de aderare al  Ucrainei la spațiul U.E.

La  interviul acordat publicației cehe de știri online Seznam Zprávy, Președintele ceh, ținându-se cont și de caracterizarea făcută de cei de la POLITICO, unde este considerat unul dintre cei mai puternici oameni din Europa, fiind descris drept un „șoim când vine vorba atât de Rusia, cât și de China”, care susține pe deplin Ucraina, precum și extinderea în continuare a NATO. Întrebat despre așteptările sale cu privire la conflictul din Ucraina pentru anul viitor, Pavel a spus: „Avem multe necunoscute în față, pentru că evoluția conflictului din Ucraina arată că este foarte probabil să vedem unele schimbări semnificative anul viitor. Iar indicațiile de până acum sunt că nu va fi în cel mai bun sens al cuvântului, așa cum ne-am dori să fie”, a subliniat acesta, afirmând că ar exista „o nouă situație cu care vom avea de a face”.

Important la acest interviu, este că, fiind dat de o persoană foarte bine informată, ar trebuie, poate nu să ne îngrijoreze, dar cel puțin să ne facă să acționăm mai concret. Ce va însemna dacă aceste avertizări nu se vor continua cu negocieri favorabile, va urma o nouă criză a conflictului, și cât va dura aceasta, și ce intensitatea va avea? de urmărit…

De subliniat că președintelui ceh – este un fost general, lider NATO și susținător ferm al Ucrainei – iar comentariile acestuia vin într-un moment dificil pentru Kiev.

Oficialii ucraineni, au admis, de nenumărate ori, că,  contraofensiva Kievului de luptă împotriva invaziei Moscovei a progresat mai lent decât se spera. Acum, pe măsură ce iarna este tot mai aproape, pozițiile de pe câmpul de luptă vor rămâne “înghețate” poate pentru mai multe luni. În tot acest timp, Kievul s-a străduit și se străduiește să mențină sprijinul aliaților săi.

În Europa, opoziția dură a premierului ungar Viktor Orbán, cunoscut pentru apropierea sa de președintele rus Vladimir Putin, amenință să deraieze un pachet crucial de ajutor de 50 de miliarde de euro iar de partea cealaltă a oceanului, în Statele Unite ale Americii,  planurile de a oferi ajutor suplimentar pentru Kiev au fost blocate de câteva săptămâni din cauza opoziției parlamentarilor republicani. Este lesne de observat că ceva nu funcționează aici, fie la nivelul comunicării, fie la nivelul deciziei finale, ceea ce nu face altceva decât să agraveze situația din Ucraina.

Președintele ceh reamintește că, Satele Unite se îndreaptă spre alegeri prezidențiale incerte anul viitor, care vor influența ceea ce se întâmplă în Ucraina, cu siguranță.„Anticiparea alegerilor va aduce și anumite schimbări pe câmpul de luptă”, a explicat Petr Pavel pentru că Putin a spus că consideră SUA drept singurul „partener pentru eventuale negocieri”, ceea ce se poate întâmpla abia după alegeri. Din partea lui Vladimir Putin, există o așteptare că, dacă Donald Trump reușește, câștigă alegerile, el va putea să se înțeleagă cu el, indiferent de ce crede Ucraina sau restul Europei și… să readucă Rusia la statutul de jucător cheie, “, a  mai declarat  Președintele.

Așa că ne așteaptă o iarnă fierbinte și o vară rece.

Sursă foto: Anatolii Stepanov/AFP via Getty Images

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!