Home » Un politician de la București devine guvernator al Băncii Naționale din Moldova

Un politician de la București devine guvernator al Băncii Naționale din Moldova

by Gabriela Taranu

Vineri, Parlamentul Republicii Moldova, cu o majoritate de 58 de voturi a desemnat-o pe fosta ministră a Finanțelor din România și ex-președinta Senatului de la București, Anca Dragu, pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale din Moldova. Postul de guvernator al BNM a rămas vacant, după ce Octavian Armașu a fost revocat din această funcție, fiind acuzat de deputații moldoveni de „sabotare în recuperarea banilor, angajarea și menținerea în funcție a unor oameni implicați în frauda bancară, și obstrucționarea anchetei” în dosarul furtului miliardului.

Octavian Armaşu a fost revocat din funcția de guvernator al BNM în seara zilei de 21 decembrie, în aceeași zi în care în plenul Parlamentului au avut loc audieri privind recuperarea banilor furați în frauda bancară de un miliard de dolari din perioada 2014-2015. Deputații PAS au criticat inacțiunea guvernatorului BNM pentru recuperarea resurselor financiare furate. În mod special, parlamentarii s-au arătat nemulțumiți de faptul că Armașul nu i-a suspendat pe angajații BNM care sunt învinuiți în dosarul „frauda bancară”. La rândul său, Octavian Armaşu a motivat că nu dispune de pârghii pentru a suspenda activitatea persoanelor respective. Demiterea lui Armașu a fost votată și de opoziția socialistă din parlament.

Potrivit legislației moldovenești, candidatul la funcția de guvernator al BNM trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, să aibă studii superioare, să se bucure de o bună reputație, să nu aibă în ultimii 5 ani, în cazierul privind integritatea profesională, înscrieri cu privire la rezultatul negativ al testului de integritate profesională. Totodată, acesta este obligat să aibă o experiență de muncă de cel puțin 10 ani în domeniul financiar sau monetar.

Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE. Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României din partea USR. În 2020 a fost aleasă președinte al Senatului României. „Am toată încrederea că Anca Dragu va construi o Bancă Națională a Moldovei independentă și integră”, a spus după votul în parlament speakerul legislativului Igor Grosu.

Anca Dragu a fost desemnată în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), pentru un mandat de 7 ani, fiind numită după ce a primit cu o zi înainte cetățenia Republicii Moldova. Dragu a fost susținută de 58 de deputați ai partidului de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), o majoritate suficientă în condițiile în care parlamentul are 101 membri. Anca Dragu a fost prezentă în plenul legislativului în timp ce deputații votau numirea acesteia în funcția de guvernator BNM, a notat agenția moldovenească NewsMaker.

Imediat după votul din parlament,  noul șef al BNM  a declarat: „Este o onoare pentru mine să contribui la parcursul european al Republicii Moldova. Avem nevoie de instituții puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a tarii și prosperitate pentru toți cetățenii. Nu va fi un drum ușor, dar cu răbdare, determinare și pricepere vom putea duce la bun sfârșit proiectul european”.

Candidatura Ancăi Dragu, dar și „graba” cu care Parlamentul a venit cu nouă propunere, a fost critică însă de opoziția parlamentară. Fostul președinte socialist al Moldovei, Igor Dodon, a spus că numirea Ancăi Dragu este „abuzivă” și „antistatală” și a sugerat că decizia ar putea fi anulată de socialiști sau de „următorul șef de stat”, așa cum s-a întâmplat în cazul retragerii cetățeniei moldovenești fostului președinte Traian Băsescu sau a fostului parlamentar român Cristian Rizea.

De amintit că Fondul Monetar International (FMI) și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu procedura de demitere a fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armaşu. Reprezentanta FMI în Republica Moldova, Svetlana Cerovic, a declarat vineri că demiterea lui Armaşu a avut loc „foarte rapid”, ceea ce, potrivit ei, lasă semne de întrebare cu privire la corectitudinea procedurii.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!