În ciuda retoricii belicoase și a declarațiilor de intenție de a continua războiul în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin, prin canale diplomatice, își exprimă disponibilitatea pentru încetarea focului și negocieri. Despre aceasta cu referire la oficialii americani și internaționali familiarizați cu comunicările Kremlinului, a comunicat The New York Times.
Potrivit interlocutorilor publicației, Putin a sugerat încă din septembrie despre disponibilitatea sa pentru un armistițiu care să oprească luptele în pozițiile actuale. În urmă cu un an, în toamna lui 2022, adaugă oficialii americani, Putin și-a exprimat interesul pentru un acord de încetare a focului după ce Ucraina a învins armata rusă în nord-estul țării. Putin a spus clar că este mulțumit de teritoriul capturat și este pregătit pentru un armistițiu.
Sursele ziarului notează că abordarea lui Putin asupra războiului este caracterizată de oportunism și improvizație. Președintele rus face manevre pentru a reduce riscurile și a menține opțiuni deschise într-un război care a durat mai mult decât se aștepta. Semnalele vin printr-o varietate de canale, inclusiv guvernele țărilor terțe legate de SUA și Rusia.
„Ei spun: „Suntem gata să negociem o încetare a focului”. Ei vor să rămână acolo unde sunt pe câmpul de luptă”, a spus un înalt oficial străin care s-a întâlnit cu oficialii de la Moscova în această toamnă. „Este cu adevărat gata să rămână acolo unde este”, a confirmat un fost oficial rus înalt. În același timp, Putin „nu este pregătit să se retragă nici măcar un metru” din pozițiile capturate, a adăugat el.
Interlocutorii NYT spun că Putin vede momentul potrivit pentru un acord: luptele sunt într-un impas, contraofensiva Ucrainei a eșuat, iar sprijinul din partea Occidentului, distras din octombrie de războiul din Gaza, se estompează.
Există opinia că Putin mizează pe un război lung și vrea să amâne orice negocieri până la posibila revenire la putere a lui Donald Trump în Statele Unite. Dar, totodată, unii foști oficiali ruși spun că Putin ar prefera să încheie acordul mai devreme: momentul ideal, potrivit unei surse, ar fi înainte de alegerile prezidențiale din martie din Rusia.
Oficialii americani notează că Putin nu mai cere ca guvernul Zelenski să fie înlăturat de la putere în Ucraina. Aceștia spun că armistițiul propus de Moscova ar însemna menținerea unei Ucraine suverane cu capitala Kiev, dar ar lăsa aproape 20% din teritoriul ucrainean sub controlul Rusiei. Ei adaugă că, deși Putin și-a semnalat disponibilitatea pentru un acord, el așteaptă o propunere mai concretă.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca Kievul să fie pregătit să accepte o astfel de ofertă. Unii oficiali americani cred că aceasta poate fi o încercare a Kremlinului de a distrage atenția și nu reflectă adevărata dorință a lui Putin de a face compromisuri. Foști oficiali ruși adaugă că Putin și-ar putea schimba decizia dacă forțele ruse preiau inițiativa pe câmpul de luptă.