Home » Republica Moldova va intra în noul an cu starea de urgență abrogată

Republica Moldova va intra în noul an cu starea de urgență abrogată

by Gabriela Taranu

Sâmbătă, 30 decembrie, se încheie starea de urgență în Republica Moldova, care a fost în vigoare de la invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie 2022 și a fost prelungită de 11 ori. Despre aceasta a relatat agenția moldovenească Newsmaker.
Ultima dată starea de urgență în Moldova a fost prelungită cu încă 30 de zile printr-o decizie adoptată de parlament în ședința din 24 noiembrie la cererea guvernului. 60 de deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au votat pentru prelungirea stării de urgență. Șefa comisiei juridice parlamentare, Olesea Stamate, a declarat pe 27 noiembrie că, dacă nu se va întâmpla nimic extraordinar în Republica Moldova în viitorul apropiat, guvernul nu va mai propune prelungirea stării de urgență.
Regimul juridic al stării de urgență în vigoare în Moldova din 24 februarie 2022 a fost prelungit de fiecare dată după ce se apropia sfârșitul următoarei perioade pentru care a fost introdus. De fiecare dată Chișinăul justifică această prelungire prin faptul că în situația creată după invazia militară rusă a Ucrainei, existau riscuri pentru securitatea statului, inclusiv și securitatea energetică iar Rusia este implicată în încercări de destabilizare a situației din Moldova.
După cum se știe, în timpul războiului din Ucraina pe teritoriul Moldovei, în timpul atacurilor aeriene asupra țării vecine, au căzut în mod repetat fragmente de rachete rusești, ele survolând de mai multe ori și spațiul aerian moldovenesc. De asemenea, în toamna-iarnă a anului trecut, Moldova, împreună cu Ucraina, au suferit de mai multe ori întreruperi de curent din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice.
Guvernarea de la Chișinău în permanență a fost criticată de opoziția pro rusă pentru prelungirea regimului stării de urgență, fiind acuzată, pe acest motiv, de încălcarea regulilor democratice.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!