Home » România va ajuta Ucraina să restaureze infrastructura digitală deteriorată de război

România va ajuta Ucraina să restaureze infrastructura digitală deteriorată de război

by Gabriela Taranu

Ucraina și România au semnat un acord de cooperare care vizează dezvoltarea 5G, refacerea rețelelor de telecomunicații și creșterea durabilității acestora. Despre aceasta a anunțat joi în contul său de Telegram ministrul ucrainean al dezvoltării digitale, Mihail Fedorov.

„Am convenit asupra primilor pași – creșterea stabilității rețelelor de internet ucrainene, dezvoltarea coridoarelor 5G la granița Ucrainei și României și participarea Ucrainei la programele de sprijin financiar ale UE”, a comunicat ministrul. România va ajuta, de asemenea, la refacerea infrastructurii digitale deteriorate din cauza războiului”, a adăugat Fedorov.

El a mulțumit ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, Bogdan-Gruia Ivan, pentru cooperare și a menționat că de acum înainte ambele țări vor implementa proiecte comune cu sprijin financiar din partea UE.

Să reamintim că pe 20 decembrie, Estonia și alte 9 state  occidentale au lansat Mecanismul Tallinn pentru a consolida sprijinul cibernetic pentru Ucraina în sfera civilă. Donatorii Mecanismului Tallinn sunt Estonia, Țările de Jos, Canada, Polonia, Franța, Suedia, Germania, Danemarca, SUA și Marea Britanie. NATO și Uniunea Europeană sunt membre observatoare în acest mecanism. Mecanismul are un front office eston la Kiev, un back office polonez la Varșovia și un grup de coordonare care reunește reprezentanții Ucrainei și toți donatorii. Mecanismul este deschis pentru ca noi membri să se alăture.

Mecanismul de la Tallinn funcționează în paralel cu coaliția IT, care lucrează în formatul Ramstein și îi are ca state lideri pe Estonia și Luxemburg. Coaliția IT este axată  pe rezolvarea problemelor cibernetice ale Ucrainei în sfera militară.

Recentul acord de cooperare româno-ucrainean în sfera digitală atestă implicarea României în Mecanismul Tallinn și colaborarea cu Coaliția IT în ajutorarea Ucrainei în fortificarea siguranței cibernetice a acesteia.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!