Home » Alianța care dă fiori lumii

Alianța care dă fiori lumii

Rusia-China-Iran-Coreea de Nord o alianță atomică și la propriu și la figurat

by Laurentiu Rebega

O analiză care dă fiori întregului glob arată că anul 2024 ar putea coagula o alianță ce poate destabiliza siguranța și securitatea la nivel mondial. Vorbim aici de țări precum Rusia, China, Iran și chiar Coreea de Nord. Cum s-a ajuns la acest lucru este destul de greu de explicat, dar să nu neglijăm nici nesiguranța în comunicare a tuturor liderilor importanți la nivel mondial, și mai ales, disputele dintre țările considerate lideri de facto; Statele Unite ale Americii, Israel, China, India și chiar Europa, reprezentată de Germania, Franța.

Ce s-a greșit sau ce ne ține departe de un consens, care ar putea împiedica o astfel de alianță să acționeze, e greu de explicat publicului larg, dar un lucru este sigur; se iau decizii la nivel de orgoliu personal având în vedere că în multe dintre aceste țări anul 2024 va aduce alegeri ce pot schimba liderii actuali.

Cu toții știm că de la începutul conflictului din Ucraina anumite țări, în dorința de a deveni importanți poli de politică externă la nivel mondial, au căutat să medieze disputa dintre Ucraina și Rusia. Nu este sigur dacă au reușit să impună, prin această mediere, o direcție rapidă de încetare a ostilităților, dar este clar că unii dintre negociatori s-au apropiat mai mult(au creat relații diplomatice mai strânse).

De curând Statele Unite ale Americii au făcut un anunț prin care acuză Rusia că folosește rachete fabricate în Coreea de Nord pentru a bombarda ținte civile din Ucraina. “Informațiile noastre indică faptul că Coreea de Nord a furnizat recent Rusiei sisteme de lansare de rachete și mai multe rachete balistice”, dintre care unele au fost utilizate în lovituri asupra Ucrainei, a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby. Rachetele furnizate de Coreea de Nord Rusiei au fost folosite în cadrul unor atacuri de anvergură lansate în ultimele zile asupra Ucrainei, a declarat joi Casa Albă, care a adus la cunoștința publicului o “escaladare consecutivă și îngrijorătoare” a sprijinului Phenianului față de Moscova, relatează AFP. Acum Statele Unite intenționează să aducă în fața Consilului de Securitate al ONU delicata problemă de transfer al rachetelor din Coreea de Nord în Rusia, știindu-se faptul că este o încălcare a sacțiunilor impuse de ONU Coreei de Nord.

Dar cum a apărut Coreea de Nord în această ecuație? Pentru a arăta acest lucru trebuie să analizăm ceea ce strategi în relațiile internaționale au concluzionat după acțiunile fiecărei părți implicate, și anume; se știe că Coreea de Nord este susținută de China în ceea ce privește programul de înarmare, ambele țări având o tehnologie similară. Unii specialiști mai curajoși spun chiar, că Coreea de Nord este un stat “creat” de China. Într-un mesaj cu ocazia Anului Nou, președintele chinez Xi Jinping și omologul său nord-coreean Kim Jong-Un au declarat la unison anul 2024 “anul prieteniei” dintre cele două țări, potrivit agenției de presă Xinhua.

Faptul că Rusia a început să folosească rachete de fabricație nord coreeană ne spune două lucruri, unul că Rusia vrea să dea impresia că stocul de rachete proprii este pe cale de a fi epuizat, dar și că, în acest moment are o sursă nouă de muniție care nu se supune nimănui, și un nou aliat- Coreea de Nord. Liderul de la Phenian, Kim Jong-Un a cerut creșterea producției mai multor tipuri de vehicule de lansare de rachete, calificând-o drept o sarcină importantă în vederea pregătirii pentru o “confruntare militară” cu inamicul, a comunicat vineri presa de stat nord-coreeană, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Asta înseamnă că pe o strategie a conexiunilor bine știute între cele două state China și-a dat acordul pentru folosirea armamentului în Ucraina. De remarcat că și Ucraina și-a folosit la maxim rachetele, dar în acest moment din cauza birocrației, dar mai ales neînțelegerilor partenerilor, aprovizionarea va fi din ce în ce mai greoaie.

Îngrijorător este faptul că Rusia a anunțat, prin purtătorul de cuvânt, că intenționează să achiziționeze  rachete de la aliatul său Iran.

La începutul acestui an, pe 3 ianuarie, poliția irakiană din Babilon a descoperit o rachetă de croazieră de atac terestru de origine iraniană care nu a reușit să se lanseze. Folosirea rachetelor furnizate de Iran grupărilor teroriste din Irak și Siria pune în pericol zilnic forțele coaliției internaționale antiteroriste și pe localnici, scrie Comandamentul Central American într-o postare pe platforma de social media ‘X”. Strategii știu că Iranul este principalul furnizor de armament pentru toate grupările paramilitare din Irak, Siria, Liban și Fâșia Gaza.

În acest moment vorbim practic de o ciocnire a civilizațiilor. Asistăm la punerea față în față a celor două lumi, cea democratică și cea a dictaturilor, așa cum s-a întâmplat și în timpul războiului rece. Cum vor evolua lucrurile de acum înainte este greu de prezis. Cu siguranță viitorul apropiat va aduce o provocare foarte mare pentru cei care nu-și doresc o escaladare acestei situații.

Să auzim de bine!

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!