Home » Președintele Belarusului Lukașenko și-a adjudecat imunitate pe viață

Președintele Belarusului Lukașenko și-a adjudecat imunitate pe viață

by Gabriela Taranu

La trei ani de când cetățenii din Belarus s-au ridicat pentru a cere autorităților numărarea corectă a voturilor de la alegerile prezidențiale din 2020, mișcare reprimată cu brutalitate de puterea de la Minsk, Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko a semnat amendamentele la Constituție care reglementează drepturile fostului președinte al republicii și ale familiei sale. Potrivit modificărilor, fostul șef al statului și familia sa își vor păstra imunitatea, protecția pe viață și dreptul de a folosi imobilele de stat, relatează The Guardian.

Legea se aplică oricărui fost președinte și membrilor familiei sale, în același timp, noile stipulări legislative îi împiedică pe liderii opoziției, care trăiesc în exil, să candideze în viitoarele alegeri prezidențiale.  Legea întărește semnificativ cerințele pentru candidații prezidențiali, permițând doar cetățenilor belaruși care au locuit permanent în țară cel puțin 20 de ani și nu au avut niciodată permis de ședere în altă țară să fie eligibili pentru a candida.

Președintele belarus după finalizarea mandatului, precum și membrii familiei sale nu vor putea fi trași la răspundere pentru nicio infracțiune comisă în timpul aflării la putere. Bunurile, proprietatea, corespondența și dreptul la protecție pe tot parcursul vieții a acestor persoane rămân inviolabile. Mai mult, în cazul decesului fostului șef al statului, înmormântarea acestuia se va face pe cheltuială bugetară. Însuși fostul președinte, imediat după terminarea mandatului, automat deveni deputat la Adunarea Populară din Belarus și membru pe viață al Consiliului Republicii.

În 2022, în Belarus a avut loc un referendum cu privire la amendamentele la constituție, extinzând drepturile președintelui republicii, precum și a Adunării Populare din Belarus și a Consiliului Republicii. Cu un an înainte, la începutul anului 2021, în cadrul ceremoniei de înmânare a decorațiilor de stat membrilor forțelor de securitate, Lukașenko și-a exprimat reticența de a rămâne președinte pe viață. El a declarat în cadrul acelei întruniri că asemenea zvonuri sunt „o prostie totală. Sincer să fiu, vreau doar să duc o viață normală cel puțin câțiva ani. Nici nu am văzut-o această viață normală. Oricine este chiar și un mic conducător va înțelege care este viața unui lider. De dimineața până seara există o povară și o presiune atât de mare asupra ta, încât nu mai ai unde să mergi. Prin urmare, întrebarea nu este despre mine. Întrebarea este ce se va întâmpla în continuare”, a spus atunci președintele belarus.

Amintim, că Alexandr Lukașenko deține neîntrerupt postul de președinte al Republicii Belarus din 1994 și a fost reales pentru un al șaptelea mandat în 2020, pe fondul protestelor publice larg manifestate împotriva rezultatelor votului la prezidențiale, pe care opoziția și Occidentul le-au condamnat ca fiind frauduloase. În acea perioadă, autoritățile belaruse au arestat peste 35.000 de oameni, mulți dintre ei fiind torturați în detenție sau părăsind țara.

În 2025, actualul mandat al președintelui Lukașenko va expira. Totodată,  în conformitate cu Constituția Belarusului președintele are dreptul de a fi reales de un număr nelimitat de ori.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!