Home » Klaus Iohannis intră în cursa pentru șefia Consiliului European?

Klaus Iohannis intră în cursa pentru șefia Consiliului European?

by Gabriela Taranu

Potrivit unui raport Bloomberg, Președintele României, Klaus Iohannis, și-a manifestat interesul pentru postul de președinte al Consiliului European, având în vedere plecarea lui Charles Michel pentru a candida la alegerile pentru Parlamentul European.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, va candida la alegerile pentru Parlamentul European din iunie și, prin urmare, va părăsi mandatul mai devreme. El a declarat aceasta recent într-un interviu cu trei instituții media belgiene. Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în iunie, așa că dacă Michel va fi ales, acesta va părăsi postul de președinte al Consiliului European la jumătatea lunii iulie.

În aceste condiții postul Președintelui Consiliului European va deveni vacant, necesitând suplinirea lui. În caz dacă Iohannis decide să pretindă acest post, el se va alătura unei selecte liste de candidați, alături de nume precum fostul premier italian Mario Draghi și ministrul de externe luxemburghez, Xavier Bettel.

Cu al doilea mandat prezidențial încheindu-se la finalul anului, Iohannis nu mai este eligibil pentru o nouă candidatură la președenția României. Cu toate acestea, Bloomberg avertizează că obținerea funcției de șef al Consiliului European nu va fi ușoară pentru Iohannis, mai ales dacă Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, își menține poziția pentru un al doilea mandat, dat fiind că ambii lideri sunt membri ai Partidului Popular European, orientat spre centru-dreapta.

Într-o discuție informală, premierul României, Marcel Ciolacu, a susținut ideea plecării lui Iohannis la șefia Consiliului European, subliniind oportunitatea pentru România în cadrul peisajului european. Cu toate acestea, biroul lui Iohannis a refuzat să comenteze planurile președintelui.

În ceea ce privește ceilalți candidați menționați, sursele Bloomberg indică faptul că Draghi nu manifestă un interes concret pentru lucrul în UE, în timp ce Bettel a declarat într-un interviu pentru RTL că nu este încă candidat pentru un post în UE și intenționează să rămână în țara sa.

În contextul anunțului lui Charles Michel privind candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, există incertitudini cu privire la succesiunea rapidă a liderului pentru Consiliul European. Totodată, conform legislației europene, atribuțiile de președinte al Consiliului European trebuie îndeplinite de un membru al Consiliului European din țara care îl prezidează până la alegerea succesorului. În acest caz, premierul ungar Viktor Orbán, a cărui țară va prelua președinția rotativă a Consiliului UE în iulie, ar urma să conducă ședințele Consiliului European, conform Politico, care comentează că acesta ar fi ”un scenariu de coșmar” pentru Bruxelles

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!