Home » Atacuri ale SUA asupra Houthi – UE vrea să trimită nave de război în Marea Roșie

Atacuri ale SUA asupra Houthi – UE vrea să trimită nave de război în Marea Roșie

Coaliția pentru apărarea navelor comerciale în Marea Roșie a lovit ținte din Yemen ale rebelilor Houthi

by Laurentiu Rebega
Atacuri ale SUA
După suita atacurilor conduse de SUA asupra pozițiilor din Yemen, rebelii Houthi spun că acum sunt mai îndreptățiți să continue atacurile la Marea Roșie.
În ultima perioadă traficul maritim în zona Mării Roșii se confruntă cu grave probleme provocate de rebelii Houthi. De foarte multe ori transportatorii maritimi refuză să transporte marfă prin acest traseu. Acest lucru duce, pe de o parte la creșterea costurilor de transport- transportatorii fiind obligați să găsească altă rută, mai lungă, și pe de altă parte la instabilitatea zonei.
Statele Unite ale Americii și Marea Britanie au susținut noaptea trecută atacuri împotriva pozițiilor Houthi din Yemen în dorința de a-i împiedica pe luptătorii săi să continue să hărțuiască transportul maritim în Marea Roșie, a anunțat vineri gruparea militantă susținută de Iran, pe fondul celei mai mari escaladări a crizei de luni și până acum. După ce atacurile Statelor Unite și Marii Britanii au lovit zeci de ținte militare strategice cu muniții de precizie la primele ore ale dimineții, Mohammed Ali al-Houthi, membru al consiliului suprem al mișcării, și-a exprimat dezaprobarea pentru această operațiune militară „nejustificată” și a anunțat că va da un „răspuns”.
Pentru acest motiv Uniunea Europeană dorește să trimită nave de război pentru a proteja navele din Marea Roșie care se confruntă cu aceste atacuri. În acest moment se vorbește de trimiterea a trei nave de război. Propunerea spune că „mărimea și compoziția exactă a operațiunii vor fi supuse unei planificări operaționale ulterioare”, dar include „cel puțin trei distrugătoare sau fregate antiaeriene cu capacități multi-misiuni pentru cel puțin un an”.
Noua misiune s-ar baza pe AGENOR, o operațiune comună de supraveghere condusă de francezi care acoperă întregul Golf, Strâmtoarea Ormuz și o parte a Mării Arabiei și care este compusă din nouă țări europene (Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Țările de Jos, Norvegia și Portugalia), se arată în document.
Potrivit unui document al Serviciului European de Acțiune Externă, serviciul diplomatic al UE afirmă că Uniunea Europeană ar trebui să creeze „o nouă operațiune” care să „acționeze într-o zonă de operare mai largă, de la Marea Roșie până la Golf”. Operațiunea și-ar putea intra în rol la sfârșitul lunii februarie 2024. Dar cum sunt foarte multe dezacorduri pe acest document, biroul diplomatic, se așteaptă la dezbateri care ar putea amâna lansarea acestei operațiuni. Uniunea Europeană încearcă să urmează exemplul SUA și al aliaților atunci când vine vorba despre protejarea navelor din Marea Roșie.
În decembrie, SUA au lansat Operațiunea Prosperity Guardian. Această operațiune este compusă dintr-o coaliție ad-hoc de parteneri. În prezent această coaliție de apărare a navelor care tranzitează Marea Roșie numără 20 de membri, doar 13 dintre aceștia au dorit să- și dezvăluie participarea.
UE a sondat inițial posibilitatea de a utiliza misiunea sa anti-pirați, Atalanta, care operează în Oceanul Indian, dar Spania s-a opus ideii spunând că este deschisă unei noi misiuni; aminteam de disputele din interior care duc la o prelungire a timpului de implicare în această operațiune, acesta este exemplul cel mai potrivit.
Rebelii Houthi, grup susținut de Iran, spun că au vizat navele din Marea Roșie – una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume – ca o dovadă de sprijin pentru palestinienii aflați sub bombardamentul israelian în Gaza. Gruparea rebelilor Houthi a atacat nave, forțându-le să facă ocoluri foarte lungi în jurul Cornului Africii.
Însă cel mai îngrijorător mi se par declarațiile așa numiților oficiali ai grupării de rebeli care amenință din ce în ce mai vocal și aplicat, susținuți mai mult ca sigur de Iran, că vor da un răspuns celor care atacă în Yemen. Cel mai bun exemplu este declarația dată de cel care se autointitulează ministru adjunct de externe al Houthi, Hussein Al-Ezzi, care a declarat că „America și Marea Britanie vor trebui să se pregătească să plătească un preț mare” pentru rolul lor în aceste atacuri. Despre aceste atacuri oficialii occidentali declară că au eliminat facilități cheie cum ar fi depozite de armament, sisteme de apărare aeriană și locuri de lansare de drone folosite pentru a ataca navele civile de pe căile navigabile aglomerate ale Mării Roșii. Afirmația a stârnit și mai tare dorința de conflict în rândul rebelilor.
Acest fapt dovedește că trebuie acționat cu prudență pentru a nu declanșa un alt conflict deschis, strâns legat de conflictul din Gaza. Se pare că în acest moment există din ce în ce mai multe voci care spun că Israelul ar trebui să se oprească din a ataca în Gaza.
Să auzim de bine!

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!