Home » Turcia, România și Bulgaria au semnat acordul de deminare în Marea Neagră

Turcia, România și Bulgaria au semnat acordul de deminare în Marea Neagră

by Gabriela Taranu

Pe data de 11 ianuarie 2024, Turcia, România și Bulgaria au semnat un acord cu privire la deminarea Mării Negre, având ca obiectiv combaterea minelor marine care constituie o amenințare la adresa transportului maritim în această regiune maritimă. Aceste trei țări au convenit să neutralizeze împreună minele aflate în derivă în mai multe zone ale Mării Negre, ca urmare a invaziei Rusiei de aproape doi ani a Ucrainei. Memorandumul privind deminarea Mării Negre a fost semnat pe 11 ianuarie la Istanbul la inițiativa Turciei și a devenit prima acțiune comună majoră a țărilor Mării Negre de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Potrivit informațiilor raportate de Associated Press, acordul a fost semnat în cadrul unei inițiative menite să asigure o acțiune comună împotriva minelor marine aflate în derivă în Marea Neagră. Ministrul turc al Apărării, Yasar Guler, a subliniat importanța acestui memorandum, care vizează crearea unui grup operativ de acțiune între cele trei țări membre ale NATO pentru a contracara amenințarea minelor marine.

La o conferință de presă desfășurată la Istanbul, ministrul turc al Apărării, Yasar Guler, împreună cu omologii săi, ministrul român al Apărării, Angel Tilvar, și adjunctul ministrului bulgar al Apărării, Atanas Zaprianov, au subliniat importanța consolidării cooperării și coordonării strânse a celor trei state pentru a face eficient față amenințării minelor din Marea Neagră.

Ministrul Guler a menționat că semnarea acestui protocol are ca scop îmbunătățirea siguranței transportului maritim, inclusiv a navelor care transportă cereale din Ucraina. El a adăugat că, după încheierea conflictului, și alte țări s-ar putea alătura deminării, subliniind caracterul deschis și cooperant al acestei inițiative.

Guvernul bulgar a accentuat anterior că activitățile grupului de deminare nu sunt îndreptate împotriva vreunei țări, iar operațiunea din Marea Neagră este menită să contribuie la consolidarea interacțiunii și a relațiilor de bună vecinătate între participanți.

Odată semnat, acordul începe procesul de planificare operațională, implicând elaborarea de documente și instrucțiuni detaliate pentru acțiunile grupului. Acest proces este estimat să dureze câteva luni. Echipele militare de scufundări din România, Bulgaria și Turcia au fost implicate în curățarea periodică a minelor din Marea Neagră, începând cu invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Este important de menționat că forța de curățare a minelor nu este considerată o operațiune NATO, reprezentând totuși prima acțiune comună semnificativă a aliaților de la Marea Neagră după invazia rusească din Ucraina.

După cum raportează Bloomberg, acordul de deminare a Mării Negre semnat de către statele riverane vizează în primul rând îmbunătățirea siguranței transporturilor maritime și sprijinirea exportului de cereale ucrainene în alte țări. Dar cel de-al doilea motiv privind încheierea acordului nu este mai puțin important. Memorandumul va fi o modalitate de a evita o escaladare a tensiunilor în regiune prin excluderea prezenței forțelor navale ale altor membri NATO, precum Statele Unite și Marea Britanie, în Marea Neagră.

De menționat că semnarea acestui acord a survenit după ce Turcia nu a permis la două dragoare britanice, pe care Marea Britanie le-a transferat Ucrainei în decembrie 2023, să intre în Marea Neagră prin Bosfor și Dardanele. Ankara și-a explicat decizia prin Convenția de la Montreux, care restricționează trecerea navelor militare prin aceste strâmtori în timp de război.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!