Home » Ucraina a început negocierile cu România pentru un acord de securitate

Ucraina a început negocierile cu România pentru un acord de securitate

by Gabriela Taranu

Partea ucraineană a început negocierile cu România pentru încheierea unui acord bilateral de securitate. Acest lucru s-a întâmplat în marja celei de-a patra întâlniri a consilierilor de securitate națională pe „formula păcii” de la Davos, despre aceasta a relatat duminică, European Pravda.

Negocierile de la Davos au avut loc cu participarea șefului Biroului Președintelui Ucrainei Andrei Ermak și a secretarului de stat al Ministerului de Externe al României, Iulian Fota.

Negocierile au început ca urmare a inițiativei președintelui Volodimir Zelenski, care se înscrie în cadrul Declarației comune G7 privind sprijinul pentru Ucraina. Această Declarație a marcat ridicarea relațiilor bilaterale între statele G7 cu Ucraina la nivelul de parteneriat strategic.

România a devenit a 9-a țară care a deschis negocieri bilaterale de securitate cu Ucraina și și-a reafirmat încă o dată sprijinul ferm pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru traseul său european și euro-atlantic.

După cum a remarcat Ihor Jovkva, șeful adjunct al Biroului Președintelui Ucrainei , fără România este imposibil să ne imaginăm garanții de securitate cu drepturi depline în Europa, în special în regiunea Mării Negre.

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei Mikola Tocițki și-a exprimat recunoștința României și poporului român pentru asistența constantă pe care o primește Ucraina.

Părțile au discutat și principalele elemente ale unui viitor acord bilateral de securitate și au convenit asupra modalităților pentru continuarea negocierilor.

După cum se cunoaște, în timpul vizitei prim-ministrului britanic Rishi Sunak la Kiev din 12 ianuarie, a fost semnat un acord bilateral de securitate între Marea Britanie și Ucraina, care va rămâne în vigoare până la aderarea Ucrainei la NATO. Acest acord de securitate este primul dintre cele pe care Ucraina speră să le încheie cu partenerii săi.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!