Home » Prim-ministrul chinez a refuzat să se întâlnească cu Zelenski la Davos

Prim-ministrul chinez a refuzat să se întâlnească cu Zelenski la Davos

by Gabriela Taranu

Prezența lui Volodimir Zelenski la Davosul din acest an a urmărit obiectivul mobilizării maximale a sprijinului internațional pentru Ucraina. Kievul ar dori să extindă sprijinul și să atragă de partea sa nu numai țările occidentale, ci, mai ales, China. Liderii ucraineni nu au ascuns faptul că ar dori să se întâlnească cu reprezentanții chinezi la Forumul Economic Mondial. China trebuie să fie la masa negocierilor la următoarele întâlniri de pace din Ucraina, a declarat duminică șeful biroului prezidențial Andrei Ermak, la o conferință desfășurată în Elveția, la care consilieri pentru securitate națională din 83 de țări au discutat despre formula de pace a lui Zelenski înainte de summitul de la Davos.

La această conferință reprezentanții chinezi au fost lipsă. Întrebat dacă Zelenski se va întâlni la Davos cu președintele Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze Li Qiang, Ermak a răspuns: „Vom vedea”, adăugând că nu a văzut încă programul final al întâlnirilor președintelui.

Li a ajuns la forum cu o delegație numeroasă pentru a-i asigura pe investitorii străini cu privire la perspectivele bune pentru economia chineză, chiar dacă creșterea economică a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani (cu excepția pandemiei de Covid) și piața imobiliară este în criză. Zelenski, care a îndemnat participanții la forum să furnizeze țării sale arme și să investească în reconstrucția acesteia, nu s-a întâlnit cu Li, iar reprezentanții ucraineni nu au reușit să obțină acordul Chinei de a participa la negocieri, scrie Politico.

Un înalt oficial al UE a declarat publicației că europenii au cerut Beijingului să reia contactele directe cu Kievul; în opinia lor, o întâlnire între Li și Zelenski în Elveția ar fi un pas bun. Președintele chinez Xi Jinping l-a sunat pe președintele ucrainean în aprilie 2023, iar în mai, trimisul său special a venit la Kiev pentru negocieri. După aceea, un reprezentant chinez a participat la o conferință despre o formulă de pace – dar numai la a doua dintre cele patru care au avut loc.

Se pare că chinezii au decis în mod deliberat să nu se întâlnească cu ucrainenii. Aceasta nu este o problemă în coordonarea programelor, au declarat doi înalți oficiali americani pentru Politico. Unul dintre ei a spus că Beijingul a respins cererea Kievului pentru o întâlnire în timpul vizitei delegațiilor în Elveția. Un altul a spus că China a refuzat orice întâlnire după ce Moscova i-a cerut să oprească contactele cu Ucraina pe tema unui acord de pace.

Oficialul ucrainean a replicat că delegația sa nu a programat o întâlnire cu reprezentanții chinezi și că Kievul nu a cerut o întâlnire. Chinezii nu au răspuns solicitării Politico pentru a da comentarii.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!