Home » Josep Borrell declarație cu potențial exploziv chiar înainte ca ministrul de externe israelian să sosească luni la Bruxelles

Josep Borrell declarație cu potențial exploziv chiar înainte ca ministrul de externe israelian să sosească luni la Bruxelles

„Hamas a fost finanțat de guvernul israelian în încercarea de a slăbi Autoritatea Palestiniană” J. Borrell

by Laurentiu Rebega

Declarație cu potențial exploziv a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell. Acesta a făcut o acuzație foarte dură la adresa Israelului, și anume că acesta a finanțat gruparea Hamas, cu care se luptă chiar acum.

„Hamas a fost finanțat de guvernul israelian în încercarea de a slăbi Autoritatea Palestiniană”, a declarat J. Borrell; acesta a vorbit la Universitatea din Valladolid din Spania, unde politicianul spaniol a primit un un titlu de doctorat onorific. Această acuzație care a mai fost pusă în discuție cu ceva vreme a fost respinsă cu vehemență de Prim Ministrul Israelului Benjamin Netanyahu.

În discursul său de vineri, Borrell – cel are este responsabil de politica externă a Uniunii Europene – a adus în discuție, de asemenea, necesitatea creării unui stat palestinian pentru a rezolva conflictul în curs. „Singura soluție este să creăm două state care împart pământul pentru care s-a murit de 100 de ani”, a spus acesta. El a adăugat că o astfel de soluție trebuie „impusă din exterior”.

Guvernul israelian a respins cu fermitate acuzațiile cu potențial exploziv ale lui Borrell argumentând astfel: “Domnul Borrell greșește. Departe de a încerca să întărească Hamas, așa cum a susținut șeful politicii externe al UE, premierul Benjamin Netanyahu a lovit puternic Hamas în trei operațiuni militare de amploare; în 2012, 2014 și 2021”, a declarat Ophir Falk, principalul consilier pentru politică externă al premierului Israelului, într-un comunicat. „După masacrul din 7 octombrie în care au murit peste 1.000 de israelieni și peste 250 au fost luați ostatici, cabinetul de război al domnului Netanyahu a ordonat armatei israeliene să distrugă Hamas”.

Foarte ciudat este că acuzațiile lui Borrell vin cu doar câteva zile înainte ca, la Bruxelles, miniștrii de externe ai Uniunii Europene să aibă mai multe întâlniri cu omologii lor din Israel, Autoritatea Palestiniană și țările arabe. Miniștrii de externe urmează să discute luni despre perspectivele unui viitor acord de pace Israel-Hamas în Gaza. Trupele israeliene desfășoară de câteva luni o campanie necruțătoare de bombardamente și asalt terestru în Gaza.

Pe de altă parte, tot luni, UE urmează să anunțe noi sancțiuni împotriva Hamas, ce își dorește să lovească în sursele de finanțare ale grupării militante, au declarat diplomați ai  Uniunii Europene.

Joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere încetarea permanentă a focului în Gaza – punând o condiție foarte greu de realizat, și anume, Hamas să fie destructurat, iar toți ostaticii să eliberați. Rezoluția vine la doar câteva zile după ce Netanyahu a respins ideea unui stat palestinian independent, respingând astfel propunerile din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene. Între timp, oficialii israelieni au contestat sâmbătă remarcile președintelui american Joe Biden, potrivit cărora o soluție cu două state ar putea fi încă posibilă chiar dacă Netanyahu este la putere. Cei doi lideri au vorbit pentru prima dată după o lună, pe fondul frustrărilor escaladate dintre administrația Biden și Israel, iar după convorbire, Joe Biden le-a spus reporterilor că unele „tipuri” de soluții cu două state ar putea fi acceptabile pentru premierul israelian.

La începutul acestei săptămâni premierul israelian a exclus ideea de a înființa un stat palestinian care să conviețuiască alături de Israel, iar biroul premierului și-a susținut opoziția rigidă declarând: „În conversația sa cu președintele Biden, prim-ministrul Netanyahu și-a reiterat politica conform căreia, după ce Hamas va fi distrus, Israelul va trebui să păstreze controlul securității asupra Fâșiei Gaza pentru a se asigura că Gaza nu va mai reprezenta o amenințare pentru Israel, o cerință care contrazice cererea de suveranitate palestiniană”.

Josep Borrell, care este șeful politicii externe al UE din 2019, are un istoric bogat în momente mai puțin diplomatice, inclusiv atunci când a comparat Europa cu o „grădină” și a numit restul lumii „junglă” , dar și momentul în care a postat pe Twitter un document sensibil legat de extrădare al autorităților din Marea Britanie.

Josep Borrell spune “nu” ocupării  Fâșiei Gaza de către Israel după război, parcă ar ști cât și cum se va termina acest conflict “Israelul nu poate rămâne în Gaza după război, a declarat anul trecut,  Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, în timp ce și-a prezentat viziunea înaintea călătoriei sale în Israel și teritoriile palestiniene.

Aceste lucruri dovedesc încă o dată că la nivel de politică externă Uniunea Europeană trebuie să mai lucreze. Nimic nu poate fi mai important decât o diplomație curată și bine pusă la punct care ar plasa UE pe poziția de leader mondial. Din păcate nu reușim să instalăm profesioniști în puncte cheie de conducere a diplomației europene.

Sper că aceste declarații nepotrivite, pentru momentul la care vorbim, să nu afecteze și mai mult relațiile UE cu Israel. Trebuie acționat cu înțelepciunea celui care analizează din exterior, și nu a celui care se află în tranșee.

Să auzim de bine!

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!