Home » Occidentul se așteaptă ca războiul din Ucraina să dureze încă cinci ani

Occidentul se așteaptă ca războiul din Ucraina să dureze încă cinci ani

by Gabriela Taranu

Stagnarea confruntării militare dintre Ucraina și Rusia îi provoacă pe experții guvernelor occidentale să facă prognoze pesimiste cu privire la durata războiului. Estimările variază, dar agențiile de informații din Statele Unite și din alte țări occidentale sunt practic încrezătoare că luptele vor dura cel puțin doi ani, au declarat pentru CNN mai multe surse familiare cu informațiile respective.

În conversații private, unii oficiali spun că războiul ar putea dura și cinci ani, notează același CNN.

Estimarea minimă pe doi ani se datorează înțelegerii că niciuna dintre părți nu poate câștiga acum avantajul și că în 2024 vor acumula putere. Anul trecut, Ucraina nu a reușit să elibereze teritoriile ocupate și a pierdut mii de luptători, inclusiv pe cei mai antrenați, în timpul contraofensivei, precum și unele dintre echipamentele militare primite de la aliați.

Perspectivele unei descoperiri operaționale de ambele părți în acest an sunt slabe, a declarat pentru Financial Times un oficial occidental implicat în politica ucraineană. În plus, SUA au încetat să mai furnizeze arme Kievului din cauza divergențelor politice interne, iar trupele ucrainene nu au acum suficiente obuze de artilerie și rachete. Rechizitele din Europa ajută la umplerea parțială a deficitului, dar nu sunt în măsură să schimbe radical situația de pe câmpul de luptă.

Prin urmare, anul acesta poate deveni anul „apărării active” pentru Ucraina, care își va intensifica propria producție militară, va reconstrui armata distrusă și se va pregăti pentru bătălii mai dure în 2025. Însă și Rusia va face probabil același lucru, a declarat un oficial american pentru CNN, adăugând, că în aceste condiții sprijinul militar continuu din partea Occidentului este atât de necesar, deoarece anul acesta se va face tot ceea ce va determina modul în care se vor desfășura evenimentele în 2025 și, eventual, după.

O nouă încercare de a sparge apărarea rusă în direcția sud ar putea fi probabil făcută nu mai devreme de anul viitor, potrivit unui oficial militar american staționat în Europa. Potrivit acestuia, ucrainenii discută că se vor putea pregăti pentru o nouă ofensivă abia în 2025.

Toate acestea înseamnă, spun oficialii americani, că Washingtonul are acum o ultimă oportunitate de a conveni asupra unei noi runde de ajutor militar pentru Ucraina. Mai târziu, va fi aproape imposibil de făcut acest lucru din motive politice – din cauza alegerilor prezidențiale care se apropie din noiembrie.

„Mulți oameni la putere în SUA cu care am vorbit s-au angajat să ofere Ucrainei cât mai mulți bani posibil înainte de ianuarie 2025”, a declarat un oficial american pentru CNN. „Este important nu numai să aloci banii, ci și să îi distribuim înainte de alegeri, pentru că Trump [dacă câștigă] ar putea bloca orice fonduri rămase”.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!