Home » Polonia s-a alăturat declarației G7 privind „garanțiile de securitate” pentru Ucraina

Polonia s-a alăturat declarației G7 privind „garanțiile de securitate” pentru Ucraina

by Gabriela Taranu

Premierul polonez, Donald Tusk, a făcut anunțul oficial în timpul vizitei sale la Kiev, declarând că țara sa s-a alăturat declarației G7. Scopul acestei declarații este mobilizarea țărilor democratice în sprijinul Ucrainei în contextul tensionat din regiune. Anunțul a fost făcut public și prin intermediul paginii oficiale de Twitter a premierului.

În cadrul întâlnirii dintre premierul polonez și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cei doi lideri au discutat despre procesul de aderare a Poloniei la declarația G7. Zelenski a exprimat recunoștința față de deschiderea Poloniei de a iniția negocieri pentru un acord de securitate între cele două țări. A subliniat că negocierile cu Tusk au fost “foarte eficiente” și au abordat și subiecte precum sprijinul financiar al Poloniei pentru achiziționarea de armament și producția comună de arme destinate Ucrainei.

În contextul crizei actuale, președintele ucrainean a evidențiat importanța solidarității cu Ucraina, subliniind că într-un moment în care se apără nu doar independența, ci și libertatea altor națiuni, solidaritatea cu Ucraina nu poate fi sub nicio formă compromisă. Zelenski a subliniat că orice contradicții dintre Kiev și Varșovia pot fi soluționate prin dialog și negocieri.

Această vizită în Ucraina a fost prima pentru Donald Tusk în calitate de prim-ministru al Poloniei, după revenirea în funcție. El a subliniat faptul că în Polonia nu există îndoieli cu privire la necesitatea de a sprijini Ucraina și a asigurat că țara sa va susține aderarea rapidă a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Trebuie menționat că majoritatea acordurilor bilaterale între Ucraina și partenerii care au aderat la Declarația-cadru G7 se află încă în stadiul de negociere. Cu toate acestea, în mijlocul lunii ianuarie, primul acord finalizat a fost semnat între Ucraina și Regatul Unit, în timpul vizitei premierului britanic Rishi Sunak la Kiev.

Aderarea Poloniei la declarația G7, cu accent pe garanțiile de securitate pentru Ucraina, reprezintă un pas semnificativ în consolidarea solidarității dintre țările democratice în fața provocărilor actuale din regiunea Europei de Est. Dialogul constructiv dintre premierul polonez Donald Tusk și președintele ucrainean Volodimir Zelenski demonstrează disponibilitatea ambelor părți de a găsi soluții comune și de a consolida parteneriatele în domenii cheie, precum securitatea și producția de armament. Prin sprijinul financiar acordat pentru achiziționarea de arme și prin perspectiva sprijinirii aderării rapide a Ucrainei la Uniunea Europeană, Polonia subliniază angajamentul său ferm față de stabilitatea și prosperitatea regiunii. Într-un climat marcat de incertitudini, acest demers reafirmă importanța colaborării între statele democratice în promovarea valorilor comune și a securității regionale.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!