Home » Georgia și Armenia au semnat un acord de parteneriat strategic

Georgia și Armenia au semnat un acord de parteneriat strategic

by Gabriela Taranu

Georgia și Armenia au oficializat un parteneriat strategic prin semnarea unui acord între șefii guvernelor lor, Irakli Garibașvili și Nikol Pașinian, în cadrul unei ceremonii desfășurate vineri. Memorandumul de înțelegere a fost elaborat în timpul unei reuniuni a Comisiei interguvernamentale georgiano-armene pentru cooperare economică, la care Pașinian a sosit într-o vizită de lucru la Tbilisi pe 26 ianuarie.

Anunțul semnării acordului a fost făcut de către SOVA News. Cu această ocazie, prim-ministrul georgian, Irakli Garibașvili, a subliniat că ambele țări au anunțat inițial intenția de a semna acest memorandum în timpul verii trecute.

“Este important să subliniem că suntem nu doar vecini, ci și aliați tradiționali și prieteni. Avem relații solide și un parteneriat extins în diverse domenii. Practic, putem afirma că deja suntem prieteni și parteneri strategici”, a declarat Garibașvili.

Vizita lui Pașinian în Georgia a marcat o nouă etapă în relațiile bilaterale dintre cele două țări, evidențiind importanța continuă a dialogului și colaborării. Ultima vizită a prim-ministrului Armeniei în Georgia a avut loc în octombrie 2023, când a participat la Forumul Drumul Mătăsii.

Într-un context regional mai larg, cu ocazia aceleiași întâlniri, prim-miniștrii din Georgia, Armenia și Azerbaidjan au avut o discuție trilaterală. Georgia a oferit sprijinul său ca mediator între cele două țări vecine, demonstrând angajamentul său față de promovarea păcii și stabilității în regiune.

Prin semnarea acestui acord de parteneriat strategic, Georgia și Armenia au reconfirmat angajamentul lor față de consolidarea colaborării în domeniul economic, politic și social. Documentul marchează nu doar un cadru formal de cooperare, ci și un pas semnificativ spre întărirea relațiilor bilaterale. În lumina schimbărilor geopolitice și a provocărilor regionale, consolidarea legăturilor dintre cele două țări devine crucială pentru promovarea stabilității și dezvoltării durabile. Acordul nu doar subliniază solidaritatea dintre Georgia și Armenia, dar și aspirația comună de a face față provocărilor contemporane prin intermediul unei colaborări consolidate și sustenabile. Astfel, acest parteneriat strategic se anunță a fi un pilon esențial pentru echilibrul și prosperitatea regiunii în viitor.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!