Home » Un partid de extremă dreapta din Ungaria revendică Transcarpatia

Un partid de extremă dreapta din Ungaria revendică Transcarpatia

by Gabriela Taranu

Liderul partidului maghiar de extremă dreapta „Patria noastră”,  Laszlo Toroczkai,  a anunțat că Ungaria are pretenții la adresa Ucrainei în legătură cu Transcarpatia, regiune din vestul țării, unde locuiesc circa 150.000 de etnici maghiari, dacă Ucraina își va pierde statalitatea din cauza invaziei ruse, declarația fiind transmisă de Reuter.

Vorbind sâmbătă la conferința anuală a partidului de la Budapesta, Toroczkai a spus că presiunea „finanțatorilor internaționali” a dus la un război în Ucraina, un război care „va distruge Europa și va duce la fund economia continentului”. Potrivit acestuia, „Ucraina a fost cumpărată de BlackRock”, cel mai mare fond de investiții din lume, care posedă peste 10 trilioane de dolari.

Laszlo Toroczkai a mai spus că partidul său pledează pentru încheierea conflictului din Ucraina: o încetare imediată a focului, pace și o înțelegere negociată. El a mai adăugat că, dacă statalitatea Ucrainei încetează să mai existe ca urmare a războiului, atunci partidul său va revendica Transcarpatia. “Dacă acest război se încheie cu pierderea statalității de către Ucraina, pentru că există și această variantă, atunci, în calitate de unic partid ungar care a luat această poziție, permiteți-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia”, a spus el, în aplauzele celor prezenți.

Și în cadrul conferinței de partid de anul trecut, liderul partidului „Patria noastră a vorbit, printre altele, despre necesitatea de a preveni izbucnirea unui nou război mondial și, de asemenea, despre faptul că Ucraina a fost vândută investitorilor străini. El s-a opus aderării Finlandei și Suediei la NATO pentru că credea că intrarea lor ar crește riscul unui război cu Rusia.

Este de remarcat faptul că aceasta nu este prima declarație de acest fel a acestui politician maghiar. În 2022, cu ocazia Zilei Independenței Poloniei Toroczkai a scris pe Twitter, că și-a dorit ca această țară să aibă din nou o graniță comună cu Ungaria. Atunci el și-a ilustrat tweetul cu o fotografie făcută după ce Ungaria a capturat Transcarpatia în 1939, unde un polonez și un ungur își strâng mâna la un post de frontieră.

Budapesta are disensiuni cu Kievul, deoarece consideră că etnicii maghiari din Ucraina sunt discriminați, potrivit autorităților ungare, există restricții ale drepturilor a aproximativ 150.000 de etnici maghiari din Ucraina de a-și folosi limba maternă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a cerut  guvernului ungar să condamne declarațiile lui Toroczkai. Iar presa a scris că Ministerul de Externe al Ungariei și Ambasada Ucrainei la Budapesta nu au răspuns imediat la întrebările trimise prin e-mail pentru comentarii despre remarcile lui Toroczkai.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!