Un oficial de rang înalt al Uniunii Europene a dezvăluit într-o discuție cu jurnaliștii că situația negocierilor dintre țările UE care vizează acordul de a oferi ajutor Ucrainei la sfârșitul acestei săptămâni rămâne dificilă, în pofida semnalelor de disponibilitate la compromisuri din partea Ungariei, menționând că negocierile nu au ajuns încă la un consens înaintea summitului programat pentru joi la Bruxelles.
“Nu am atins încă un acord”, a afirmat oficialul UE sub protecția anonimatului, referindu-se la pregătirile pentru summitul liderilor celor 27 de state membre. În ciuda presiunilor exercitate asupra premierului ungar Viktor Orban, condițiile impuse de Budapesta pentru ridicarea veto-ului asupra asistenței financiare acordate Ucrainei sunt considerate inacceptabile de către alte state membre ale UE.
Oficialul a adăugat că reprezentanții Ungariei în cadrul UE se opun revizuirii anuale a sprijinului acordat Kievului, deoarece aceasta i-ar oferi lui Orban dreptul de veto în fiecare an asupra deciziei. Într-o încercare de a rezolva impasul, premierul ungar Viktor Orban a confirmat trimiterea unui acord de compromis la Bruxelles în weekend, propunând deblocarea finanțării UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro.
Conform compromisului, fondurile vor fi alocate Ucrainei cu condiția ca “în fiecare an să decidem dacă vom continua sau nu să trimitem acești bani”. Practic, aceasta ar conferi Ungariei posibilitatea de a bloca ajutorul în fiecare an. Cu toate acestea, condițiile propuse au fost respinse de alte țări UE.
Summitul de joi de la Bruxelles va avea ca principala agendă lansarea unui pachet de ajutor financiar pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani, ajutor care a fost blocat anterior de Ungaria în decembrie. În ciuda impasului, liderii UE își vor reitera angajamentul de a oferi “sprijin militar oportun, previzibil și durabil” pentru Ucraina. Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a asigurat anterior că Ucraina nu trebuie să-și facă griji în privința unei posibile diminuări a sprijinului din partea Uniunii Europene.