Home » Îngrijorarea vine de la Bruxelles

Îngrijorarea vine de la Bruxelles

Bruxelles-ul susține accesul fără taxe vamale la produsele provenite din Ucraina până în iunie 2025

by Laurentiu Rebega

Îngrijorarea vine de la Bruxelles în aceste zile și nimeni nu vorbește despre aceste lucruri. În timp ce fermierii europeni protestează împotriva concurenței neloiale făcute de produsele provenite din Ucraina, “mințile luminate” de la Bruxelles se gândesc să extindă perioada de ne-taxare a unor produse din Ucraina.

Comisia Europeană a propus miercuri ca toate importurile provenite din Ucraina în Uniunea Europeană să rămână scutite de taxe vamale cel puțin până în iunie 2025, deși unele produse agricole vor fi plafonate în încercarea de a potoli tulburările tot mai mari în rândul fermierilor. Importurile de zahăr, carne de pasăre și ouă din Ucraina – care au crescut anul trecut – vor fi plafonate la niveluri din 2022 și 2023, chiar și așa nu este suficient.

Vă reamintesc că măsurile de scutire de taxe vamale au fost introduse pentru prima dată după ce Rusia a invadat Ucraina în anul 2022, acest lucru s-a întâmplat în dorința de a ajuta economia Ucrainei, care este dependentă de exporturile agricole și de oțel. Comisia Europeană a eliminat taxele rămase neabordate de Acordul de liber schimb al UE cu Ucraina din 2014.

„Această propunere atinge echilibrul corect: ne menținem sprijinul economic pentru ambele țări,(făcând referire și la Moldova) ținând totodată cont pe deplin de interesele și sensibilitățile fermierilor din UE”, a declarat comisarul pentru comerț Valdis Dombrovskis într-o declarație.

Inițial, Comisia Europeană nu-și dorea să impună restricții asupra produselor ucrainene – dar a cedat presiunilor comisarului pentru agricultură Janusz Wojciechowski, dar și presiunilor venite din partea guvernelor polonez și francez, acestea fiind influențate de protestele fermierilor care nu vor să oprească protestele. Protestele fermierilor, care s-au răspândit în mai multe țări din UE, au contribuit direct la schimbarea poziției Comisiei, susțin oficialii UE apropiați de discuții.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, un aliat ferm al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, nu-și dorește vrea să-i piardă pe fermierii europeni, fermieri care reprezintă un vot important pentru Partidul Popular European de centru-dreapta, înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie, au spus oficialii. Comisarul, pentru agricultură, Wojciechowski, a fost singurul membru al echipei sale care nu a susținut extinderea măsurilor de liber schimb, după ce a făcut eforturi ca importurile să fie limitate la nivelurile de dinainte de război.

Parlamentul European arde și la “propriu”, dar și la figurat, fermierii au dat foc în fața PE la cauciucuri și alte resturi vegetale, dar comisia parcă este amorțită și nu vrea să audă. Îngrijorarea vine de la Bruxelles și a cuprins întreaga uniune care riscă să se blocheze. Propunerea Comisiei va trebui acum să fie aprobată de țările UE și de Parlamentul European; va fi foarte interesant să vedem cum își vor susțin proprii fermieri, dar și cetățeni, țările membre, dar și reprezentanții cetățenilor în Parlamentul European.

Comisia a făcut un prim pas în spate, anunțând, că fermierii din UE vor fi scutiți de măsurile de agricultură ecologică care le impun să-și țină necultivate o parte din terenuri pentru a promova biodiversitatea. Măsura a venit după presiunile Franței și a fost luată înaintea vizitei președintelui Emmanuel Macron la Bruxelles, unde se va întâlni cu oficiali la cel mai înalt nivel ai UE în marja Consiliului European special pentru a argumenta împotriva unui acord comercial cu grupul Mercosur de țări din America Latină.

În conformitate cu regulile verzi relaxate în agricultură, fermierii vor putea continua să primească subvenții de la bugetul Politicii Agricole Comune prin cultivarea culturilor comerciale și a culturilor care fixează azotul pe terenurile scoase din circuitul agricol, cu condiția să nu folosească pesticide. Comisia a declarase anterior că nu este posibil, din punct de vedere legal să se introducă o măsură similară pentru acest an, dar au cedat și fermierii au primit o scutire de la cerințe în 2023. Reacția împotriva regulilor verzi, care impun ca cel puțin 4% din teren să fie rezervat pentru conservare, a devenit o temă comună a protestelor răspândite în UE, determinând Comisia să devină mai deschisă la o soluție. Se pare că la Bruxelles se poate obține ceva doar amenințând.

Decizia Bruxelles-ului de a permite cultivarea culturilor pe terenuri “nedorite” în 2023 a fost criticată pe scară largă, inclusiv de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură și de grupurile de mediu, care au remarcat că pe acest teren se cultiva puține alimente pentru consumul uman.

Ca o concluzie trebuie să remarcăm faptul că, atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European, își arată limitele atunci când vine vorba de protecția propriilor cetățeni, și mai ales, când e vorba de cei care lucrează fără întrerupere pentru a ne produce hrana.

Sigur că trebuie să ne îngrijorăm atunci când cei care nu au niciun fel de expertiză într-un domeniu iau decizii pentru toți ceilalți.

Să auzim de bine!

 

 

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!