Home » S-a terminat. Ziua cuțitelor lungi a fost scurtă

S-a terminat. Ziua cuțitelor lungi a fost scurtă

A fost un summit care s-a încheiat mult mai devreme decât ne așteptam. 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

by Laurentiu Rebega

S-a terminat mai repede decât se aștepta oricine. Liderii Uniunii Europene răsuflă ușurați.

De multe ori astfel de summit-uri durează până noaptea târziu pentru ca cei 27 de lideri ai Uniunii Europene să se pună de acord pe un subiect așa de important. Ieri, 1 februarie a durat puțin peste o oră pentru a aproba ajutorul de 50 de miliarde de euro (54 miliarde de dolari) pentru Ucraina, ca parte a unei actualizări a bugetului multi anual al Uniunii Europene. Acordul la care s-a ajuns mai rapid decât se aștepta oricine este un răspuns ce vine la momentul oportun pentru autoritățile de la Kiev care au nevoie disperată de bani. Chiar dacă această sumă va ajunge în Ucraina, eșalonat, în următorii patru ani, autoritățile de la Kiev primesc o gură de oxigen în proiecția strategică pe care și-au propus-o în abordarea conflictului cu Rusia. Aprobarea neașteptat de facilă dezvăluie, într-un moment cheie, limitele influenței exercitate de Viktor Orban, premierul ungar care promisese că va bloca în continuare sprijinul UE pentru Ucraina.

Deficitul bugetar al Ucrainei, din acest an, este de peste 40 de miliarde de dolari din cauza cheltuielilor militare foarte mari și a veniturilor fiscale reduse prin prisma războiului în care țara este implicată. Sprijinul financiar promis de Statele Unite ale Americii ar fi ajutat, dar, din nefericire,  a căzut pradă luptelor interne dintre republicani și democrați, făcând sprijinul UE cu atât mai important. Liderii UE, Emmanuel Macron și Olaf Scholz au sperat să obțină un acord privind ajutorul acordat Ucrainei încă de la summit-ul din decembrie 2023. Atunci Orban a refuzat; însă ce l-a făcut să fie de acord așa repede la acest summit vom detalia zilele care urmează.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că sprijinul financiar pentru Ucraina este esențial pentru Kiev, deoarece oferă „predictibilitatea atât de necesară” și transmite, de asemenea, un „mesaj puternic” președintelui rus Vladimir Putin.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, la rândul său a declarat presei la terminarea summit-ului: “Decizia de astăzi privind ajutorul de 50 de miliarde de euro arată unitatea europeană în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei și mai arată că „nu suntem intimidați” de Rusia.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a declarat că acordul privind cadrul financiar multianual al UE garantează că “Uniunea Europeană a arătat că s-a angajat să continue să ajute Ucraina „atâta timp cât este necesar”. Sánchez a mai declarat că, în ceea ce privește conflictul din Gaza, au rămas „diferențe de opinie” între membrii UE, dar că Spania este hotărâtă să continue să insiste pentru o soluție cu două state.

Așadar a fost o zi plină de reușite a liderilor UE cu privire la Ucraina, dar au rămas datori cu un angajament ferm pentru fermieri. Vom vedea ce se mai întâmplă zilele următoare.

Sursa foto: Profimedia

Să auzim de bine!

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!