Home » Irak și Siria din nou atacate

Irak și Siria din nou atacate

Aviația americană a lansat atacuri unor țintelor din Irak și Siria

by Laurentiu Rebega

Irak și Siria au fost din nou atacate de către armata americană care a lansat vineri atacuri aeriene puternice împotriva a peste 85 de ținte legate de Garda Revoluționară a Iranului (GRI) și de milițiile pe care le sprijină, ca răzbunare pentru atacul din Iordania, care a ucis trei militari americani. Forțele americane au lovit ținte în șapte locații, patru în Siria și trei în Irak, au declarat surse ale armatei.

Raidurile aeriene, care au folosit bombardierelor B-1 cu rază lungă de acțiune, venite direct din SUA, sunt primele dintr-un răspuns pe mai multe niveluri al administrației președintelui Joe Biden la atacul militanților susținuți de Iran . În zilele următoare sunt așteptate mai multe operațiuni militare americane.

Deși atacurile americane nu au vizat ținte din Iran, ele semnalează o nouă escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu, unde războiul Israelului cu militanții palestinieni Hamas din Gaza durează de mai bine de trei luni. Acest lucru se întâmplă chiar dacă  în aceste momente se încearcă un nou acord de încetare a focului, acord ce este negociat în Egipt și este mediat de Qatar. Revenind la atacurile  din Siria și Irak, oficiali ai armatei americane au declarat într-un comunicat că au lovit ținte, inclusiv centre de comandă și control, rachete și clădiri de depozitare a dronelor, precum și facilități logistice ale lanțului de aprovizionare cu muniție.

Loviturile au vizat Forța Quds – aripa de spionaj străin și paramilitar al Gărzii Revoluționare a Iranului(GRI) care influențează puternic miliția aliată din Orientul Mijlociu, din Liban până în Irak și Yemen până în Siria.

Titlurile din presa de stat din Siria susțin că o „agresiune americană” pe terenurile din zonele sale deșertice și la granița Siriană-Irakiană a dus la un număr de victime și răniți.

Armata irakiană a spus că loviturile au avut loc în zona de frontieră cu Irakul și a avertizat că ar putea aprinde instabilitatea în regiune. „Aceste atacuri aeriene constituie o încălcare a suveranității irakiene, subminează eforturile guvernului irakian și reprezintă o amenințare care ar putea aduce Irakului și regiunii consecințe grave”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei irakiene, Yahya Rasool, într-o declarație.

Reamintim că weekendul trecut, în Iordania, a fost primul atac mortal împotriva trupelor americane de la izbucnirea războiului Israel-Hamas din octombrie 2023. După ce au analizat drona, care i-a ucis pe cei trei soldați și a rănit alte peste 40 de persoane, Statele Unite constatat că a fost făcută de Iran, au declarat oficiali americani pentru Reuters.

Vineri, Președintele Biden și lideri de la  Pentagon au participat la baza Forțelor Aeriene Dover din Delaware, la ceremonia de primire a rămășițelor celor trei soldați morți în misiune.”Răspunsul nostru a început astăzi. Va continua în momentele și locuri alese de noi”, a spus Biden într-un comunicat.

Sursa foto: Joe Biden / Twitter

S-a constatat că raidurile aeriene au început cam în același timp în care Joe Biden și prima doamnă participau la acțiunea de transfer a rămășițelor celor trei soldați morți în misiune.

„Acesta este începutul răspunsului nostru”, a spus secretarul american al apărării, Lloyd Austin

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că administrația Biden nu a comunicat cu Iranul de la atacul din Iordania.

Consultanți iranieni ajută grupurile armate atât în Irak, unde SUA au aproximativ 2.500 de soldați, cât și în Siria, unde are 900. De la începutul conflictului dintre Israel și Hamas, din octombrie anul trecut, trupele americane au fost atacate de peste 160 de ori în Irak, Siria și Iordania.

În acest moment nimeni nu poate spune dinainte ce se va întâmpla, tensiunea fiind așa mare încât există riscul unei escaladări a conflictului, am putea spune că fitilul bombei a fost aprins.

Sursa foto: Joe Biden / Twitter

Să auzim de bine!

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!