Home » Directorul CIA Avertizează asupra Dificultăților Ucrainei în Războiul din 2024

Directorul CIA Avertizează asupra Dificultăților Ucrainei în Războiul din 2024

by Gabriela Taranu

William Burns, fost ambasador al SUA la Moscova și actualul director al CIA, a emis avertismente privind dificultățile anticipate pentru Ucraina în lupta cu Rusia în anul 2024. Într-un interviu acordat agenției REUTERS, Burns a subliniat că întreruperea sprijinului american pentru administrația de la Kiev ar reprezenta o eroare de “proporții istorice”.

Într-un articol publicat pe site-ul revistei Foreign Affairs, directorul CIA a susținut că armata ucraineană ar putea intensifica costurile războiului pentru Rusia, atingând nu doar frontul, ci și zonele strategice din spatele acestuia. Burns a subliniat că, deși războiul a slăbit puterea președintelui rus Vladimir Putin, anul 2024 ar putea fi unul dificil pentru Ucraina.

Burns a evidențiat și posibila reacție a Chinei în cazul unei diminuări a sprijinului SUA pentru Ucraina, sugerând că Beijingul ar putea adopta o atitudine mai agresivă față de Taiwan. El a avertizat că retragerea sprijinului în acest moment crucial ar fi o eroare istorică pentru Statele Unite.

“Provocarea pentru Ucraina este să reducă aroganța lui Putin și să demonstreze costul ridicat al conflictului pentru Rusia, nu doar în avansarea pe front, ci și în lansarea atacurilor mai profunde în spatele liniilor de luptă și obținerea de câștiguri constante în Marea Neagră”, a adăugat Burns.

Cu toate acestea, Burns a făcut observații care par să se refere mai degrabă la teritoriile revendicate de Rusia decât la atacuri asupra teritoriului rus. Administrația lui Joe Biden interzice Ucrainei să utilizeze arme furnizate de SUA în interiorul Rusiei, dar Burns a subliniat că SUA nu încurajează atacurile în interiorul teritoriului rus.

În contextul politicii interne americane, Burns a indicat că unii republicani susțin continuarea finanțării pentru Ucraina, în timp ce alții doresc condiționarea ajutoarelor pentru Ucraina și Israel de schimbarea politicii privind imigrația. Cu toate că Congresul a alocat peste 110 miliarde de dolari pentru Ucraina începând cu invazia rusească din februarie 2022, lipsa de noi fonduri sub conducerea republicană ridică întrebări cu privire la sprijinul continuu.

Burns a recunoscut riscul utilizării armelor nucleare de către Vladimir Putin, afirmând că ignorarea acestui risc ar fi o prostie, dar că totuși la fel de prostesc ar fi să cadă pradă acestei  intimidări. El a concluzionat că sprijinul pentru Ucraina ar putea influența atitudinea Chinei față de SUA și ar transmite un semnal important privind hotărârea Statelor Unite de a sprijini Taiwanul.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!