Duminică o publicație chineză a avertizat, că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ar putea extinde conflictul într-un „război mondial”, acest avertisment vine fondul crizei create de conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Tensiunile mari dintre Rusia și NATO au escaladat în ultimele săptămâni după anunțul făcut de NATO cum că luna trecută s-a desfășurat cel mai mare exercițiu militar din ultimii 35 de ani. Exercițiul este numit „Steadfast Defender 2024”, a început la sfârșitul lunii ianuarie și se va desfășura până în luna mai. Până la finalul exercițiului vor participa aproximativ 90.000 de militari din 31 de țări aliate NATO și Suedia.
Oficialii NATO au spus că exercițiul va testa capacitatea aliaților de a desfășura rapid forțe și de a testa noi strategii de apărare. Analiștii militari au speculat că Steadfast Defender este menit să pregătească membrii alianței pentru potențialul unei viitoare invazii rusești pe teritoriul NATO.
În prezentarea făcută de NATO a operațiuni militare nu a fost menționată Rusia după nume, deși, pe baza documentelor , Rusia este văzută drept cea mai mare amenințare de securitate pentru țările sale membre. Unul dintre obiectivele principale ale exercițiului va fi „demonstrarea capacității NATO de a desfășura rapid forțe din America de Nord și din alte părți ale alianței pentru a întări apărarea Europei”.
„NATO împinge conflictul Rusia-Ucraina către un „război mondial””, este titlul publicat de Global Times, un tabloid naționalist în limba engleză publicat de departamentul de propagandă al Partidului Comunist de guvernământ, care a menționat vizita secretarului general NATO, Jens Stoltenberg în Statele Unite, în care a vorbit și despre „pregătirea” NATO în investițiile de ajutor și apărare.
“În mod clar, nu este vorba doar despre căutarea NATO de fonduri. Aceasta este o pregătire clară a opiniei publice pentru a extinde conflictul Rusia-Ucraina într-un război mondial”, se mai arată în articolul de opinie al Global Times.
Potrivit site-ului web al NATO , Jens Stoltenberg a avertizat joi, într-un discurs la Tampa, Florida, cu privire la provocările războiului din Ucraina , adăugând că „NATO răspunde pentru că trebuie să facem asta împreună”. El a subliniat că, împreună, Aliații NATO reprezintă jumătate din puterea economică și militară a lumii, adăugând: „NATO este o afacere bună pentru toți Aliații… NATO este o afacere bună pentru Statele Unite” “Pentru prima dată în istoria noastră, avem trupe pregătite pentru luptă în partea de est a Alianței. Iar Aliații investesc acum mai mult în apărare”. https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_222252.htm
Cu toate acestea, articolul din Global Times avertizează asupra impactului pe care NATO îl poate avea, deoarece ar putea duce la „divizări și confruntări” la scară globală.
„Această rearanjare strategică a NATO poate să-și sporească coeziunea internă pe termen scurt și să continue să își mențină poziția de cea mai puternică forță militară din lume deținută de SUA și Occident. Cu toate acestea, pe termen lung, poate duce la mai multe diviziuni și confruntări la nivel global, afectând profund relațiile internaționale și mediul de securitate din jurul Chinei”, se mai arată în articolul din Global Times.
Chiar dacă opiniile exprimate în Global Times nu reflectă întotdeauna politica oficială a Chinei, îmi este greu sa cred că declarații de acest gen nu sunt trecute prin filtrele unor “laboratoare”, și aici mă refer la o astfel de declarație: „Pericolul războiului va crește inevitabil pe măsură ce NATO avansează și se extinde la nivel global, iar cei afectați nu se vor limita la Asia”, text Global Times.
Un alt motiv de îngrijorare vine după o postare pe rețelele de socializare a lui Dimitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și un aliat ferm al actualului președinte rus Vladimir Putin, care a avertizat vineri într-o postare despre potențialul unui „război mare” cu NATO.
De altfel într-o altă postare mai pe larg pe social media – VKontakte, o rețea de socializare rusă, Medvedev, care este în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, i-a condamnat pe organizatorii „Steadfast Defender 2024” drept „politicieni occidentali care au făcut în pantalonii lor, dar și pe generalii mediocrii ai NATO care au decis din nou să ne sperie”.
El a susținut, de asemenea, că Rusia nu va iniția niciodată o primă lovitură împotriva unei țări membre NATO, dar a susținut că va răspunde oricărei potențiale agresiuni împotriva propriei „integrități” sau creșterea asocierii NATO cu Ucraina, avertizând despre un „război mare” care va urma.
România este pe lista tot mai mare de țări NATO care au primit un avertisment oficial cu privire la potențialul de a intra în război cu Rusia.
Poate din acest motiv, generalul Gheorghiță Vlad, șeful apărării României, a declarat în timpul unui interviu că România nu este în prezent pregătită pentru perspectiva unui război cu Rusia și a avertizat că trebuie să ia o astfel de amenințare în serios. O declarație nefericită ținând cont de pregătirea pe care acesta o are. Astfel de lucruri pot crea panică printre cetățeni.
Lucrurile la nivel mondial sunt într-o continuă mișcare, iar propaganda și manipularea sunt din ce în ce mai active.
Să rămânem precauți și să căutăm cele mai bune soluții.
Sursă foto: David A. Wemer
Să auzim de bine!