Ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosniak-Kamysz, a declarat că în fața amenințării din partea Rusiei, este crucial ca Polonia să se pregătească pentru orice scenariu posibil. Într-un interviu acordat pentru Super Express, el a subliniat că nu exclude niciun scenariu în dezvoltarea ulterioară a conflictului ruso-ucrainean și că țara sa trebuie să fie pregătită pentru aceasta.
În cadrul unei conferințe de presă, ministrul a fost întrebat cu privire la posibilitatea unui scenariu negru, în care Ucraina ar fi înfrântă în război, iar Rusia ar începe pregătirile pentru o agresiune împotriva țărilor estice ale NATO, cu accent deosebit pe Polonia.
Kosniak-Kamysz a afirmat că el acceptă toate scenariile și acordă o atenție deosebită celor mai pesimiste ipoteze. El a subliniat că acesta este rolul său ca ministru al apărării în contextul actual, caracterizat de o situație tensionată nu doar în Europa, ci și în Orientul Mijlociu și regiunea Pacificului.
“Trebuie să fim pregătiți pentru toate scenariile. Prin urmare, efectuăm un audit, tragem concluzii și remediem deficiențele, în special în ceea ce privește echipamentele individuale ale soldaților. Achizițiile la scară mare sunt esențiale, dar nu subestimăm importanța achizioționării echipamentelor militare individuale”, a subliniat ministrul. De asemenea, el a adăugat că, după schimbările guvernamentale, au fost încheiate deja contracte în valoare de 19 miliarde de zloți, în principal cu industria poloneză de apărare.
Este important de menționat că, la începutul lunii februarie, șeful Statului Major Român, Gheorghiță Vlad a solicitat pregătiri pentru un eventual conflict cu Rusia în viitor. Cu toate acestea, premierul român Marcel Ciolacu nu a fost de acord cu declarația acestuia.
Ciolacu a declarat că România nu va participa la niciun război. „Să rămânem calmi, România nu va intra în niciun război”, a spus premierul român.
Șeful Armatei Române a subliniat că Rusia „a devenit o problemă pentru ordinea mondială și pentru democrație”, prin urmare, de fapt, duce un război nu doar cu Ucraina, ci „cu lumea democratică”. A mai subliniat că în cazul unei victorii în Ucraina, Federația Rusă nu se va opri și, cel mai probabil, va ataca Moldova și va provoca o escaladare în Balcanii de Vest.
Amintim că declarații similare au fost făcute de mai mulți miniștri din țări din componența NATO, precum ministrul german al apărării, Boris Pistorius a sugerat recent că Rusia ar putea ataca unul dintre membrii NATO în 5-8 ani. Respectiv și Comandantul șef al Forțelor Armate Suedeze, Mikael Büden, și ministrul Apărării Civile, Karl-Oskar Bohlin, au spus că toți cetățenii țării trebuie să fie pregătiți pentru război și Comandantul șef al Forțelor Armate Norvegiene a îndemnat cetățenii să se pregătească pentru o potențială confruntare directă cu Rusia.
Photo by AFP