Home » Ilham Aliev a fost reales pentru al cincilea mandat de președinte al Azerbaidjanului

Ilham Aliev a fost reales pentru al cincilea mandat de președinte al Azerbaidjanului

by Gabriela Taranu

Actualul președinte al Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a câștigat alegerile anticipate, obținând peste 92% din voturi, transmite canalul azer „AzTV”.

Pe locul al doilea s-a situat Zahid Oruj care a obținut 2,1% din voturi. Prezența la vot la alegeri a fost de peste 75% dintre alegători. Oruj l-a felicitat deja pe actualul șef al statului pentru victoria sa în alegeri. Șapte candidați au fost înscriși la aceste alegeri prezidențiale.

Ilham Aliev se află la putere din 2003, preluînd funcția de la tatăl său. De asemenea, principalele funcții în stat sînt deținute de membrii și apropiații familiei Aliev.

După cum notează BBC News, acest scrutin anticipat sunt primele alegeri din țară care au loc pe întreg teritoriul, inclusiv Nagorno-Karabah, regiune asupra căreia Azerbaidjanul a câștigat controlul ca urmare a unei operațiuni militare din toamna trecută, ca rezultat peste 100.000 de armeni – aproximativ 90% din populația republicii – au părăsit Nagorno-Karabah. Aliev însuși a votat la o secție de vot din orașul Khankendi (Stepanakert), fosta capitală a statului nerecunoscut armean.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) nu a trimis observatori la alegerile din Azerbaidjan din cauza persecuției politicienilor și a jurnaliștilor din opoziție, precum și a acțiunilor militare recente.

 

Photo: DW

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!