Home » Moldova s-a alăturat la peste 80% din sancțiunile UE împotriva Rusiei – ministrul de externe

Moldova s-a alăturat la peste 80% din sancțiunile UE împotriva Rusiei – ministrul de externe

by Gabriela Taranu

Până în acest moment, Moldova s-a alăturat la mai mult de 80% dintre sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei în contextul războiului început de Moscova în Ucraina.

Această declarație a fost făcută de către ministrul Afacerilor Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Ministrul a menţionat că Moldova va continua să se alăture eforturilor partenerilor europeni în opoziție față de acțiunile Rusiei. La întrebarea despre nivelul sancțiunilor europene impuse de Moldova împotriva Federației Ruse, Popșoi a răspuns că procentul acestora a depășit 80%. “Dacă îmi amintesc bine, este mai mult de 80%. Era mult mai mic, dar în prezent am intensificat eforturile și vom continua să luăm astfel de măsuri pentru a consolida legăturile cu partenerii noștri europeni “, a spus Popșoi.

Decizia înființării unui Consiliu de Supraveghere Interministerial, responsabil cu respectarea sancțiunilor internaționale a fost luată de Cabinetul de Miniștri al Moldovei în ședința din 7 februarie. Potrivit proiectului de hotărâre, consiliul va fi condus de premierul Dorin Recean. Acesta va include, de asemenea, șefi ai organismelor și instituțiilor guvernamentale cheie.

Reamintim că, la începutul lunii februarie, Republica Moldova, printre alte țări, s-a alăturat deciziei Consiliului Uniunii Europene privind sancțiunile împotriva gigantului rus al mineritului de diamante Alrosa și a CEO-ului său Pavel Marinichev.

În noiembrie, șeful Ministerului de Externe al Moldovei a raportat că țara s-a alăturat la patru pachete de sancțiuni UE împotriva Rusiei în ultimul an și jumătate.

Este de remarcat faptul că Popșoi, care doar recent a fost numit în fruntea Ministerului de Externe al țării în urma demisiei lui Nicu Popescu,  este inclus pe lista sancțiunilor rusești și i se interzice intrarea în Rusia. Astfel se subliniază tensiunile persistente dintre Moldova și Federația Rusă reflectă angajamentul clar al țării în sprijinirea măsurilor coercitive europene împotriva Federației Ruse în contextul evenimentelor din Ucraina.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!