Home » Europenii îngrijorați de declarațiile lui Trump cu privire la NATO

Europenii îngrijorați de declarațiile lui Trump cu privire la NATO

by Gabriela Taranu

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a reacționat la declarațiile controversate ale candidatului american la președinție, Donald Trump, avertizându-l că subminează securitatea Alianței și solicitându-i să-și schimbe retorica. Declarațiile au fost făcute înaintea unei întâlniri a miniștrilor apărării ai Alianței, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

Această avertizare a înaltului oficial NATO a răsunat după ce cu o zi înainte, Trump a declarat, la un miting preelectoral, că nu intenționează să respecte principiul apărării colective, prevăzut în articolul 5 din Carta NATO, în caz dacă ar fi vorba de un stat care nu își îndeplinește „obligațiile financiare” în raport cu Alianța.

În contextul în care Trump a pus la îndoială angajamentul său de a apăra aliații în fața unui posibil atac rusesc, Stoltenberg a subliniat că succesul Alianței s-a bazat întotdeauna pe inviolabilitatea acestui angajament esențial. El a amintit că NATO a reușit să prevină atacuri asupra membrilor săi timp de 75 de ani, iar principala forță a Alianței este descurajarea potențialului agresor fundamentată pe încrederea într-un răspuns unitar al NATO în cazul unui atac asupra oricărui membru. Stoltenberg a avertizat că respingerea acestui principiu subminează puterea Alianței.

Secretarul general al NATO a mai subliniat că ideea și obiectivul Alianței este de a preveni războiul, iar orice sugestie că membrii Alianței nu se vor proteja reciproc subminează securitatea colectivă. El a confirmat că a transmis personal aceste explicații lui Donald Trump, exprimând clar că nu este necesar să submineze sistemul de descurajare al NATO și că Alianța nu are îndoială cu privire la disponibilitatea de a-și proteja orice participant la bloc.

În timpul aceluiași eveniment pre-electoral, Trump chiar a sugerat că ar încuraja Rusia să atace aliații pentru a-i forța să-și sporească contribuțiile la securitatea colectivă. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a catalogat acestă declarație drept iresponsabilă. În același timp, în Polonia, reacțiile la declarațiile lui Trump au fost variate, cu divergențe de interpretare între Donald Tusk, miniștrii guvernamentali și președintele Andrzej Duda, aceștia criticându-se reciproc.

Afirmația lui Donald Trump că, în calitate de președinte al SUA, nu ar apăra alte țări NATO și chiar ar încuraja Rusia să le atace au venit în momentul când liderii militari din întreaga Europă, de la Germania la statele baltice, de la Norvegia la România, inclusiv oficialii NATO au avertizat în ultimele săptămâni cu privire la o probabilă ciocnire cu Rusia. Potrivit estimărilor lor, Rusia ar putea ataca țările alianței într-o perioadă de la trei până la opt ani, iar Bundeswehr-ul german chiar a luat în considerare posibilitatea unui conflict încă din 2025. După cum a explicat comandantul șef al Forțele de Apărare ale Estoniei, generalul Martin Herem și ministrul danez al apărării Troels Lund Poulsen, NATO au reconsiderat capacitățile Rusiei de a produce muniție și de a completa personalul armatei. „În 2023, NATO nu avea o astfel de evaluare, acestea sunt informații noi care apar acum”, a explicat Poulsen, adăugând că Rusia ar putea ataca în 3-5 ani.

Pe acest fundal sugestia că „aliații nu se vor proteja unii pe alții subminează întreaga poziție de securitate”, iar comentariile lui Trump „supun soldații americani și europeni la un risc crescut”, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a asigurat că alianța este „gata și capabilă” să-și protejeze membrii: „Sper că, indiferent cine va câștiga alegerile prezidențiale, Statele Unite vor rămâne un aliat NATO puternic și responsabil”, a adăgat Stoltenberg.

 

Photo: Kenzo Tribouillard/AFP via Getty Images

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!