Donald Trump și-a reiterat poziția controversată conform căreia SUA nu ar apăra nicio țară aliată NATO care nu achită cel puțin 2% din produsul său intern brut pentru apărare în cadrul alianței. „Am spus: „Uite, dacă nu vor plăti, nu vom proteja, bine? Și Biden care a spus: „Oh, asta este atât de rău. Este atât de groaznic încât ar spune asta.” „Nu”, a spus Trump la un miting din Carolina de Sud, adăugând că s-a uitat la bugetele de apărare ale fiecărei țări și a spus că „nimeni nu își plătește facturile”.
În timp ce Trump a fost supus presiunii președintelui Joe Biden și a aliaților internaționali cu privire la comentariile sale pe care le-a făcut la o adunare electorală, republicanii l-au întâmpinat, la revenirea acasă, în mare parte ridicând din umeri sau făcând eforturi pentru a-i minimiza cuvintele.
La Casa Albă, Biden a numit comentariile lui Trump făcute în weekend drept „rușinoase”. Președintele Biden a fost mult mai dur în declarații spunând:„Un fost președinte al Statelor Unite spune asta? Întreaga lume a auzit-o. Și cel mai rău lucru este că vrea să spună asta. Niciun alt președinte din istoria noastră nu s-a închinat vreodată în fața unui dictator rus”, a spus Biden. „Lasă-mă să spun asta cât de clar pot – nu o voi face niciodată. Pentru numele lui Dumnezeu, este prost, este rușinos, este periculos, nu este american.”
Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lăudat cele 18 țări membre ale alianței care sunt pe cale să atingă ținta de 2% din PIB pentru cheltuielile cu apărarea și le-a cerut celorlalte 13 să contribuie la realizarea unei împărțiri „echitabile” a poverii cu SUA. „Acesta este un alt număr record (al țărilor care achită „factura”) și o creștere de șase ori față de 2014, când doar trei aliați și-au îndeplinit ținta”, a declarat Stoltenberg reporterilor, înaintea unei întâlniri a miniștrilor apărării NATO.
Stoltenberg a spus: „Criticile pe care le auzim nu se referă în mod direct la NATO, ci se referă la faptul că aliații NATO nu cheltuiesc suficient pentru această alianță. Și acesta este un punct valid”. Această declarație vrea să întărească ceea ce TRUMP spune de ceva vreme, și anume, NATO nu poate funcționa doar cu susținerea financiară a SUA.
Deși nu l-a numit pe Trump, el a mai spus: „Nu ar trebui să subminăm credibilitatea descurajării NATO… nu ar trebui să lăsăm loc pentru calcule greșite sau neînțelegeri la Moscova, despre disponibilitatea și angajamentul nostru, hotărârea noastră de a ne proteja aliații.”
După această declarație, cancelarul german Olaf Scholz a postat pe Twitter că Berlinul va investi „mai mult de 2% din producția sa economică în apărarea comună în alianța NATO”. „Aceasta înseamnă că vom avea cel mai mare buget de apărare din Europa”, a adăugat Scholz, referindu-se la suma totală a cheltuielilor și nu la procentul din PIB.
Ceea ce putem observa este că există o tendință clară în bugetele de apărare ale membrilor NATO, și anume că, cu cât țările sunt mai aproape de Rusia, cu atât cheltuielile sunt mai mari. Acum acest lucru trebuie privit ca fiind o consecință generată de invazia Rusie asupra Ucrainei în anul 2022.
Sursă foto: NATO
În tot acest timp mai multe țări UE încă nu reușesc să atingă obiectivul impus de NATO, iar alte țări, în mod miraculos o fac, de exemplu țările care se învecinează cu Rusia sau Ucraina îl îndeplinește, potrivit datelor NATO. SUA și Grecia depășesc, de asemenea, acel prag de 2%. Polonia, stat, care se află în primă linie care se învecinează cu Rusia, Ucraina și aliatul Rusiei Belarus, a înregistrat cel mai mare salt al cheltuielilor, crescând de la 1,9% din PIB în 2014 la 3,9% anul trecut. Acest lucru face ca Polonia, să cheltuiască cel mai mult din PIB dintre cele 31 de țări din NATO.
Trump a fost mult timp un critic al țărilor componente NATO, în special cele europene care nu și-au respectat angajamentul de a cheltui pentru bugetele militare și de apărare. Însă, în conformitate cu clauza de apărare colectivă a articolului 5 a NATO, dacă un stat membru este atacat, acesta este considerat „un atac armat împotriva tuturor membrilor și va întreprinde acțiunile pe care le consideră necesare pentru a ajuta Aliatul atacat.”
Să auzim de bine!
Sursă foto: Meg Kinnard/AP