Cel mai cunoscut lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a murit, a anunțat vineri serviciul penitenciar din regiunea Iamalia-Neneția, unde Navalnîi își ispășea pedeapsa. Navalnîi a fost arestat în Rusia în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară după ce fusese otrăvit şi internat pentru tratament în Germania. Alexei Navalnîi a acuzat atunci Kremlinul de otrăvirea sa.
Alexei Navalnîi, de mulți ani un critic dur al Kremlinului, a devenit pe larg cunoscut după dezvăluirea corupției uriașe din jurul lui Vladimir Putin. În decembrie, Navalnîi – în vârstă de 47 de ani – fusese transferat în colonia penală „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure după condițiile de detenție din Rusia, majoritatea deținuților de acolo fiind condamnați pentru omor sau infracțiuni deosebit de grave.
Alexei Navalnîi este ultimul disident rus dintr-o serie de opozanți ai președintelui Vladimir Putin care a murit în circumstanțe suspecte, liderul de la Kremlin beneficiind de-a lungul anilor de dispariția, uneori în condiții violente, a unora dintre cei mai vocali contestatari ai săi.
Reprezentanții țărilor occidentale au dat vina pe autoritățile ruse și pe Vladimir Putin personal pentru moartea lui Alexei Navalnîi.
„Șocat de știrile din presă despre moartea lui Alexei Navalnîi, un om foarte curajos care și-a dedicat viața salvării onoarei Rusiei, dând speranță democraților și societății civile. În timp ce așteptăm informații suplimentare, să fie clar: responsabilitatea pentru acest lucru revine exclusiv lui Putin”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell.
Vicepreședintele Kamala Harris și șeful diplomației americane Antony Blinken au spus deja că Rusia este „responsabilă” de această moarte, iar potrivit consilierului pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, Statele Unite confirmă informații despre moartea politicianului.
„Este o veste groaznică. În calitate de cel mai înverșunat apărător al democrației al Rusiei, Alexei Navalnîi a dat dovadă de un curaj incredibil de-a lungul vieții. Gândurile mele sunt îndreptate către soția lui și la poporul Rusiei, pentru care această pierdere este o tragedie uriașă” a spus prim-ministrul britanic Rishi Sunak.
Mesajul despre moartea lui Navalnîi a fost comentat și de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care participând la Conferința de securitate de la München a declarat că „Toate faptele trebuie stabilite și Rusia trebuie să răspundă la toate întrebările serioase despre circumstanțele morții lui Navalnîi”. Vorbind la München, vicepreședintele SUA Kamala Harris a numit incidentul „o dovadă suplimentară a cruzimii lui Putin”. Potrivit acesteia, Washingtonul încearcă să obțină informații despre ceea ce s-a întâmplat, dar „indiferent de ce spun ei, este clar pentru noi: Rusia poartă responsabilitatea”.
Navalnîi „a plătit cu moartea pentru curajul său de a se întoarce în Rusia”, a spus cancelarul german Olaf Scholz. „Această veste teribilă arată încă o dată cum s-a schimbat Rusia și ce fel de regim este acum la putere la Moscova”, a adăugat cancelarul.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, că este profund întristat de vestea că Alexei Navalnîi a murit. Șeful statului a adăugat că astăzi, comunitatea internațională a pierdut un luptător curajos pentru libertate și drepturi și că cere Rusiei să facă o anchetă transparentă şi cuprinzătoare.
Totodată, oficialitățile ruse declară că Statele Unite și NATO sunt vinovate de moartea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi. Aceasta a declarat președintele Dumei de Stat ruse Viaceslav Volodin: „Washington și Bruxelles sunt de vină pentru moartea lui Navalnîi. Toți, numele lor sunt bine cunoscute: de la secretarul general al NATO și conducerea SUA până la Scholz, Sunak și Zelensky, sunt autorii morții lui Navalny”, a scris el pe canalul său Telegram. Volodin a adăugat că moartea politicianului este benefică pentru cei care doresc să „distrugă Rusia” și fac totul pentru a opri dezvoltarea acesteia.
La rândul ei, reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a spus că reacția politicienilor occidentali la moartea lui Navalnîi este „auto-denunțătoare”. „Nu există încă nicio examinare criminalistică, dar concluziile Occidentului sunt deja gata”, a scris ea.
Moartea lui Alexei Navalnîi a făcut ca numeroși activiști din multe țări din lume să se adune pentru proteste și comemorări în legătură cu moartea politicianului rus de opoziție. Mitinguri au loc la ambasadele și consulatele Rusiei. Organizatorii lor cer transparență deplină în ancheta cu privire la circumstanțele morții politicianului. Acțiuni de acest fel au fost anunțate în cel puțin 20 de țări europene.