După capturarea orașului Avdiivka, trupele ruse au lansat mai multe atacuri la vest de această localitate, încercând astfel să-și mărească avantajul teritorial. Ofensiva rusă a fost împărțită în cinci direcții principale, acoperind orașe de-a lungul întregii linii frontului din estul și sudul Ucrainei, scrie The New York Times.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a raportat președintelui Vladimir Putin despre capturarea Avdiivka pe 17 februarie. Comandantul șef al Forțelor Armate Ucrainene, Olexandr Sîrskîi, a confirmat retragerea trupelor ucrainene din oraș, menționând că aceasta a fost necesară ținând cont de „situația operațională” și amenințarea încercuirii. În ultimele săptămâni, armata rusă a reușit să întrerupă o linie critică de aprovizionare a Forțelor Armate ucrainene din oraș. Situația a fost afectată și de o lipsă acută de muniție și personal în rândul forțelor ucrainene. Decizia retragerii a fost luată „pentru a evita încercuirea și pentru a păstra viața și sănătatea militarilor”. „Luăm măsuri pentru a stabiliza situația și a păstra pozițiile ocupate. Viața militarilor este cea mai mare valoare”, a declarat Sîrskîi, promițând să recucerească Avdiivka.
Potrivit oficialilor occidentali și ucraineni, aproximativ 50.000 de militari ruși și peste 1.300 de echipamente au fost distruse în lupta pentru Avdiivka. În ciuda pierderilor suferite, comandamentul rus a continuat să trimită noi soldați drept „ carne de tun ”. Nu este clar dacă forțele ruse își vor putea extinde ofensiva dincolo de Avdiivka, dar următoarele centre majore de populație, care găzduiesc zeci de mii de civili, se află la doar 55 km spre vest, scrie NYT.
O altă direcție a ofensivei ruse pornește din zona orașului Bahmut, capturat de armata rusă încă în toamna trecută. Recent, Sîrskîi a declarat că inamicul intenționează să spargă apărarea ucraineană din jurul localității Ciasovoi Iar. Acest lucru va permite armatei ruse să captureze înălțimi de comandă și să le folosească pentru bombardarea orașului Kramatorsk. Potrivit estimărilor Ucrainei, în direcția Bahmut există aproximativ 62 de mii de militari ruși. Sîrskîi a remarcat că „situația este tensionată și necesită monitorizare constantă și luare rapidă a deciziilor la fața locului”.
Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) consideră că deficitul de arme din Occident și temerile privind încetarea completă a asistenței militare din partea Statelor Unite au forțat trupele ucrainene să disperseze echipamente de-a lungul întregului front, ceea ce a determinat comandamentul rus să profite de situație.
Potrivit analiștilor, o ofensivă pe scară largă a Federației Ruse în mai multe direcții concomitent va împiedica Forțele Armate ucrainene să pregătească personal și echipamente pentru a relua operațiunile de contraofensivă. În același timp, Ucraina va avea de suferit serios dacă trupele sale pur și simplu încearcă să se apere până la sfârșitul anului 2024, așa cum propun unii politicieni și experți occidentali.
Photo:Alexander Ermochenko/Reuters