Home » Estonia a anunțat reținerea a zece posibili agenți ruși pe teritoriul său

Estonia a anunțat reținerea a zece posibili agenți ruși pe teritoriul său

by Gabriela Taranu

Estonia a anunțat reținerea a zece posibili agenți ruși, presupuși a fi implicați în destabilizarea situației din țară, conform declarațiilor prim-ministrului Kaja Kallas și a ministrului de externe Margus Tsahkna.

“Țara noastră a oprit cu succes operațiunile hibride ale serviciilor speciale ruse pe teritoriul său”, a afirmat prim-ministrul, subliniind că este esențial de a face cunoscute metodele Rusiei pentru a descuraja sabotajul și a deveni mai rezistenți, a mai scris Kallas pe Platforma X.

Ministrul de externe, Margus Tsahkna, a furnizat detalii, menționând că Poliția de Securitate Internă a reținut zece persoane suspectate că acționau la instrucțiunile Rusiei. Scopul presupusei operațiuni era de a induce frică, alimenta tensiune și a slăbi hotărârea Estoniei de a sprijini Ucraina, dar oficialii estoni au subliniat că aceste acțiuni nu se vor solda cu succes.

În paralel, Poliția de Securitate Internă (Kapo) a anunțat că a identificat persoanele implicate în acte de vandalism împotriva mașinilor ministrului de Interne Lauri Läänemets și a unui jurnalist anul trecut. Cele 10 persoane reținute sunt considerate membri ai unei rețele de informații care operează la instrucțiunile serviciilor speciale ruse, șase dintre acestea rămânând în arest.

Se presupune că operațiunea avea ca scop răspândirea fricii și crearea de tensiuni în societatea estonă, incluzând acte de vandalism împotriva monumentelor. Ancheta se află într-o fază de cercetare preliminară, iar procurorul de stat Triinu Olev a menționat că procedurile legale au început în baza Codului penal pentru infracțiuni împotriva securității Republicii Estonia. Această reținere vine în contextul în care și alte țări precum Polonia și Bulgaria au raportat rețineri de persoane suspectate de spionaj în favoarea Rusiei.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!